"Ještě v roce 1650 patřila móda do soukromí. Krejčí docházeli za svými zákazníky domů, kde se oblečení zkoušelo, přičemž tento postup zásadně bránil jakýmkoli inovacím a změnám. Vždyť kolik vzorků nových šatů a módních doplňků mohl krejčí svému zákazníkovi přivést na ukázku? A jak se mohla zrodit touhla po vlastnictví věci, kterou si kupuje někdo jiný, když krejčí v danou chvíli jednal pouze s jednou jedinou zákaznicí? Na konci století se nicméně nákup šatů měnil ve stále více veřejnou záležitost. Ženy z aristokratických kruhů si začaly poprvé vybírat oblečení mimo domov v elegantních stáncích, jenž vyrůstaly vždy na výročním trhu v Saint-Germain, a především v obchodech zasvěcených špičkové módě, zprvu především kolem náměstí Place des Victoires a posléze stále více a více na ulici, jejíž jméno je dodnes spojeno s prvotřídní prací francouzských krejčích - na rue de Saint Honoré."
brzy dočká.
Takže v té době bylo jistě tradičnější přijímat krejčího doma ale můžeme říct, že Joffrey znal módní výstřelky a chtěl svou ženu okouzlit procházkou po obchodech tak, jak se to tehdy začínalo dostávat do módy. Proč ne?!
PS. Mimi, můj předchozí komentář rozhodně nebyl myšlen nikterak negativně, jestli sis to tak vyložila; jak říkají kolegyně odbornice

je to příjemná pohádková fikce.[/quote]
Dauphine, tu knihu doma mám, ale musím ji jenom najít. Vidím, že jsi přesně pochopila, co jsem chtěla vyjádřit i já. Ovšem pokud by se náš pan dokonalý předčasné oženil po dobrodružstvích v Paříži, tak by to navazovalo na Jeanninu fikci a mohlo by to být někdy v roce 1652 jako unáhlené rozhodnutí po zklamání, když ho opustila Ninon. To asi ještě asi nebyly návštěvy obchodů šlechtou rozšířené jako v pozdější době. Ale on se prostě snaží využít každou možnost, aby ji získal. Při jeho temperamentu a povaze je mi ho až někdy líto, že pořád nemá trochu úspěch. Ale Angelika mu prostě dává poznat, co je dobývání. A on si je sám sebou jistý, že se už dočká.
Dauphine, tvůj předchozí komentář mě potěšil, neberu to nijak negativně. Já nejsem v psaní fikcí tak zběhlá a připomínky a názory Vás všech beru jako podněty.
Sama jsem váhala, jestli tuhle část na fóru umístit, nebyla jsem s ní moc spokojená, ale chci v psaní pokračovat.