Zaujímavá stránka Fenix
, ale na tom prvom linku je podľa mňa nesprávne uvedený čas.
Ten účes čo má byť z roku 1680 sa nosil pokiaľ viem o 20 rokov skôr. Nosila ho stará škola, Sevigne, Ninon de Lenclos atd..
Já si taky myslím, že ten první účes v prvním odkazu se nosil trošku dřív, připomíná mi účes a la Sévigné (
http://www.gogmsite.net/_Media/marquise ... -by-2.jpeg), který se nosil v 70. letech, takže v roce 1680 jistě ještě mohl být, ale už by asi nebyl tak úplně nejmodernější.
Ten druhý odkaz se mi líbí strašně moc, díky Fenix!
Kolem roku 1680 se asi nosilo něco takového:
vlasy zapletené po stranách a volně splývající kadeře na krku.
Kolem toho roku 1682 bych ještě neřekla že byla typická fontange, jak jí známe, ale spíš vyšší účes se stuhami třeba takto:
Tu klasickou varhánkovou fontange bych zařadila někam do roku cca 1685, kdy ještě byla taková mohutná a široká:
v 90. letech pak je fontange subtilnější, užší, vyšší:
a na začátku 18. století se opět zmenšuje a naklání směrem dopředu:
mizí cca kolem roku 1715 - se smrtí Ludvíka XIV. a jeho režimu.
Tak bych to viděla já, samozřejmě to může být trochu jiné, vycházím z nazírání stovek rytin popsaných dle data. Je zajímavé, že fontange se objevuje hlavně na módních rytinách, ze kterých to vypadá, že to byl top trend, avšak na klasických portrétech je opravdu jen velmi málo. Spíš většinou nacházím stejnojmenné vysoké účesy bez varhánek z látky.
Mimochodem, ve 13. nebo 14. díle píše Florimond Angelice dopis z Paříže a zmiňuje se, že Hortenzie je jediná žena, které sluší nová móda čepců. Moirro, mohla by ses prosím kouknout, co máte v němčině (popřípadě i do francouzštiny
)? Nevím vůbec jaké čepce má AG namysli, spíš bych řekla že myslí právě fontange, ale jestli to Flo psal kolem roku 1680, zdá se mi to ještě docela brzo...