Madame de Sévigné, celým menom Marie de Rabutin-Chantal, barónka de Sévigné, nazývaná aj markíza de Sévigné (1626 -1696) bola francúzska autorka listov, ktoré neskôr vychádzali vo forme zbierok.
Väčšina listov bola adresovaná dcére autorky, Françoise-Marguerite de Sévigné, komtese de Grignan. Písala ich 25 rokov v rytme dva až tri listy týždenne. Zo začiatku, pred vydajom jej dcéry, si však písala so svojím bratancom Bussy-Rabutinom. Tieto listy patria k najzábavnejším. Listy sú tvorené v kultivovanej dobovej francúzštine, reflektujú rôzne udalosti v parížskych salónoch a dotýkajú sa aj historických udalostí
Samozrejme že ako Angelikina blízka priateľka písala pravidelne aj jej.
Angelika netrpělivě zlomila pečeti a začala číst od markýzy de Sevigne:
„Drahá přítelkyně,“ psala ta milá markýza, „obracím se na Vás s mnoha výčitkami i projevy
přátelství. Jistě poznáte, jak jsou má slova míněna, a uvědomíte si, jak moc mi na Vás záleží. Už
několik měsíců mě naprosto zanedbáváte. Uzavřela jste se do sebe a nedovolila přátelům, aby Vás v
těžké chvíli, která Vás postihla, trochu utěšili. Ninon je z Vašeho útěku stejně smutná jako já, jež
jsem se zřekla lásky a věnovala své srdce jen a jen přátelství. Když mám teď pocit, že je mé
přátelství zbytečné, odmítané, bezmocné, cítím se ochuzena o to jediné, co mám.
Tím končím s výčitkami. Můj dosavadní tón se mi nelíbí, na to Vás mám příliš