Dobrý nápad na ďalšie doplnenie kánonu. Pekne si nás uviedla do života šlechtických rodin horaliek z Pyrenejských hôr.
Nakoniec aj Joffrey de Peyrac tam mal zámoček zdedený po predkoch a ja som o ňom písala v osudoch mesta Toulouse.
Citovat: Na úpätí Pyreneji, v srdci divokej Bearnskej prírody, neďaleko usadlosti ktorej domáci hovorili Morens, a severania Morenx, stál malý zámoček, ktorý toho za svojich vyše 500 rokov existencie veľa videl a počul, a mal by veru o čom rozprávať aspoň ďalších 100 rokov. Príbehy lásky sa tu prelínali a striedali s prenasledovaním a krviprelievaním, ako to už v histórii ľudstva býva od počiatku časov. Láska a nenávisť. Nenávisť a láska. Aj rodiny ktoré zámoček užívali sa tu neustále striedali. Jediný kto tam vytrval už generácie bola rodina správcu.
Najstarší z nich, starý dedko Porgues raz chlapcom v nestráženej chvíli vyrozprával celý príbeh ako otec Joffreyovú matku Aime neustále prekladal s kláštora do kláštora aby bola čo najďalej od svojho tvdošijného nápadníka, až skončila u Uršulíniek v Saint-Severi.*** Tam sa mladá žena zoznámila s jej neskoršou celoživotnou priateľkou Dianou, s ktorou si okamžite padli do oka a na vlastné počudovanie si tie dve rozumeli ako by sa už poznali večnosť.
***matka skutočného historického Andijosa naozaj bola v kláštore v Saint-Severi.
Pri tvojich opisoch kulinárskych špecialít z Pyrenejských hôr sa mi zbiehajú sliny na jazyku.
"Hôtel de Lacaille" a tiež príbuzná Marie Francoise de Lacaille sú vymyslené, alebo?
Sabinin otec sa ak trochu ponáša na Baróna de Sance, až nato že Angelikinho otca to boli muly, a u neho sú to ovce.
Nuž každý sa musí naučiť obracať s tým čo má.
ten príchod Carmencity s celou jej perepuťou a vzruch čo okolo seba spôsobovali si opísala tak živo že ho normálne pred sebou vidím.
zlatým klincom je samozrejme že máme možnosť nahliadnuť do Paláca Veselého Poznania v období pred príchodom Angeliky.
vložka zo satarým dobrým Lauzunom je skvelá! podľa kánonu bol určitý čas dokonca pážaťom u Peyraca
Keďže zážívame nahnevanú Carmenitu ako odchádza z Toulouse, znamená to že sa píše rok 1655 - veď neskoršie Peyrac v kánone vravel že viac ako pred rokom ste opustila Toulouse. Znamená to teda že nebola na svadbe? Ja som si myslela že aj ona musela stáť špalír.
Andijos dobre vravel Angelike po ceste do Toulouse že veľa krásnych čiernych očí bude v deň jej svadby plakať.
No zatiaľ som dočítala po odchod Carmencity, neskoršie pridám komentár k zvyšnej časti
dúfam že sa ešte dožijeme pokračovania - napríklad v podobe príchodu manželov Castel-Morgeat do Quebecu alebo ich príchod do Francie po tom čo sa v Quebecu stretli z Angelikou a Joffreyom.
Joffreyom "vyliečená" Sabina určite rozkvitla.
-----------------------------------------------------------
PS1: to s tou mačičkou bolo hodne smutné - že by bol páchateľom Carmencitin personál?
PS2: keďže sa nachádzame v roku 1655 Lever du Roi, alias ranný rituál kráľa slnko sa v podobe v akej ho neskošie zažívame vo Versailles ešte nevyskytoval