Ahoj Peter,
díky za tvoje komentáře, je zajímavé, poslechnout si názor zas z druhé strany. Ano, v zásadě máš pravdu, Borderieho Angelika je roztomilá a čisťounká, pěkně se na to kouká, souhlasím, jenže na druhou stranu také bohužel toto nerealistické romantizující zpracování posouvá Angeliku do vod neseriozní červené knihovny, jasně, je fajn si občas zasnít u nenáročného a na oko příjemného filmu, ale knižní Angelika je především úžasná historická freska, která nám příjemným způsobem předkládá informace o životě v 17. století a to do nejmenších detailů. "Díky" filmu, ta serióznost, kterou dílo má, ale upadla v zapomnění. Já dávám přednost realitě knihy před ideálem filmu, to je zas můj pohled na věc. A vlastně mi ta realita často příjde víc romantická (a hlavně neprvoplánovaná) než ideál, asi jsi nečetl 6. knihu - Angelika a její láska, kde je právě realisticky vylíčeno setkání J. a A. po 15 letech. Když jsem to četla poprvé, úplně mi to vzalo dech, a pak mě to okouzlilo, protože to bylo vlastně strašně uvěřitelné. Kniha nám nabízí romantiku v realitě a to se mi líbí, protože je to uvěřitelné. Také jsou v knihách podstatně zajímavěji vykresleny charakteristiky postav, nejsou černobílé, mají své klady i zápory, jsou mnohem více jímavější a mají dokonalé dialogy nebo monology (vtipné, chytré, poučné...) za všechno mluví postava Joffreye od Anne Golon oproti postavě "Joffreye" od Hosseina. Zas na druhou stranu musím uznat, že Michele Mercier je prostě královna, její vznešený postoj, ladnost pohybů, dokonalé tělo i obličej, ta ten film prostě dokázala prodat, čímž se zasloužila, minimálně ve své době, o zpopularizování knih, bylo by tedy ode mne nefér, kdybych na ten film jen "nakydala hnůj", film chápu jako takový odrazový můstek.
Pokud jde o její nahotu, myslím, že ve filmu toho ukázala dost, pro mne je mnohem více zajímavější to, co není prozrazeno.
A kromě toho co by si pak počali ti ubozí tvůrci plakátů a obalů knih, už takhle si s tou poloodhalenou Mercierkou nevědí rady, to by se pravděpodobně nadobro pomátli a takové obaly bych opravdu vidět nechtěla, nehledě na strašně znehodnocení díla AG, už tak jí s ním provedli až moc... ale to jsem odbočila.
To by bylo takové moje malé zamyšlení na téma film vs. kniha.