asi nikto nemá rád tie smutné, strašne nespravodlivé časti so súdnym procesom...
Ale ináč Dasha hovorí aj za mňa, plne s ňou súhlasím, pokiaľ ide o názor na Popraveného. Skutočne sa vydaril. Mám len pár pripomienok:
1. Všimnite si, že na s. 143 sa dozvedáme, že sa madame Scarronová odsťahovala z Templu. No a tesne "pred popravou", na s. 237 si Angelika hovorí, že nemôže madame Scarronovú požiadať, aby postrážila Florimonda, lebo vdova pred ňou uteká a prežehnáva sa, len čo ju uvidí... to je to miešanie nových a starých častí, ktoré nie vždy výjde
2. Slová majstra Aubina, kata, na s. 253, mi nedávajú zmysel v tom, že keďže Joffreya vymenili za mŕtveho neznámeho už v hostinci, nemohol si všimnúť, že na povraze je uzol a popohnať kata, aby utekal - toto sa malo udiať už po zapálení hranice, ak som správne pochopila. Klamal majster Aubin? Predsa o výmene vedel a tak Angelike len tak z vlastnej vôle zaklamal? Veď peniaze jej už vrátil a podal jej na to dôveryhodné vysvetlenie, prečo ešte pridával tie vraj Joffreyove slová? Viete mi to niekto vysvetliť?
3. Konečne som pochopila, kde sa Angelika túlala, keď prenechala deti Barbe a "zmizla" v Paríži. V pôvodnom slovenskom vydaní Joffrey pred Notre Dame sľubuje Bécherovi smrť do dňa a do mesiaca. Joffreya "popravili" koncom januára. Angelika hneď porodila, v nemocnici bola štyri dni a potom ešte pár dní v Templi. Nakoniec dala deti Hortense a zmizla v Paríži. To sa udialo možno dva týždne po poprave. A aby Bécherova smrť sedela so Joffreyovými slovami - čo teda mala presne sedieť - mala ho Angelika hľadať ešte dva týždne, kým ho našla a nebolo mi jasné, kde teda takú dlhú dobu prežívala. (V pôvodnom vydaní bolo napísané, keď Béchera našla: "mesiac po poprave práve končí..."). V novom vydaní sa to vysvetlilo tým, že sa túlala len jednu noc. Ale potom mi nie je jasné, prečo Bécher zomrel koncom marca. To sú dva mesiace po poprave... Nesedelo mi to ani s pôvodným vydaním a nesedí mi to ani v tomto vydaní. Ale o časovej osi predsa vieme svoje, nie?
4. Všimnite si, že obsah časti "Na schodech Justičního paláce" je posunutý o jednu kapitolu.
5. Epizóde s Flégétanisom stále nerozumiem. Je to teda ten majster Ludovicus alebo kto? Alebo sa to všetko vysvetlí v ďalších dieloch?
6. a nakoniec odkaz pre Annie: "řezník" Lucas vystupuje aj v prvom dieli