Jinak jsem pro smradlavou, chladnou a vlhkou celu. Žádné ohledy, nepřítel číslo jedna. I to pozdější mučení mi spíš nahrává myšlence, že s Joffrey nebylo zacházeno jako s jinými, kteří se z nějakého důvodu ocitli v Bastille.
Přidávám se k Tereze. Jsem pro temnou, vlhkou celu, kde leží Joffrey na nějaké tvrdé pryčně.
To jsou zatím dva hlasy ku mému prospěchu, protože to nechci přepisovat
. Pokud se neobjeví ještě i nějaký hlas protichůdný, s dostatečně pádnými argumenty, dopustím se sice historického anachronismu, ale na druhou stranu hezky napojím na fikci od Errnie. A tohle propojování fikcí mne moc baví. S ohledem na témata, která volím, jsem si zatím jen vypůjčila od Terezy pekaře Deneviewa coby přítele tesaře Mersona
.
A takové drobnosti se mi moc líbí. Když čtu, slyším je :
První zvon za hradbami začal pravidelnými údery do šedivého nebe ohlašovat poledne, a zvony ostatních pařížských kostelů a klášterů mu záhy začaly odpovídat.
Nu a zde jsem měla krásnou vsuvku ve smyslu, že Desgrez tentokrát vnímal především hlas tří zvonů vězeňské zvonice, který jindy nechával bez povšimnutí, ale nyní zaznamenával každý úder na úkor ostatních zvonů, a ještě víc na něj z toho padaly chmury
.
Doma mám tuším někde digitalizovanou nahrávku gramodesky, která zachycovala zvonění pražských zvonů před druhou světovou válkou, kdy jich kupa byla roztavena...
A nevím, kde jsi přišla na míru 1 loket = přibližně jeden metr. Náhodou jsem se touto otázkou lehce před několika lety zabývala, loket měl většinou délku cca 50 - 80 cm max, průměrně okolo 60 cm (podle země či většího města). Byla to obecně vzdálenost od konečku prstů k loketnímu kloubu, takže 1 metr je podle mě příliš mnoho.
Délku loktu jsem měla také zafiksovanou 60 cm. Metr mě překvapil.
Původně jsem si chtěla sypat popel na hlavu a obhajovat se, že když jsem své duševní úsilí soustředila směrem k Bastile, děti mne neustále vytrhovaly z "flow", a tak došlo k chybě...
JENŽE mi to nedalo, abych si raději neotevřela soubory, kde mám informace k francouzským historickým mírám a vahám.
"Pařížský loket" (L’aune de Paris) činil skutečně kolem 1 metru, přesněji 1,884 m (3 stopy a 8 palců). V Bordeaux byl loket dlouhý 1,4561 m, v Troyes 0,812 m...
https://www.histoire-genealogie.com/Les ... et-mesures
http://www.genealexis.fr/cartes-postale ... iennes.php
A protože miluji výzvy (a mám kulové co dělat), otevřela jsem si
Vademecum pomocných věd historických, v němž se praví:
S expanzívní politikou antického Říma se římská měrná soustava dostávala i do zaalpských provincií. Tam žila v barbarizované podobě i po rozpadu říše v tvořících se raně feudálních státech, splývajíc namnoze s tradičními místními jednotkami, které vznikly z praxe společenského života. (...) V jednotlivých oblastech se míry hodně lišily, vlivem feudální ekonomické i politické roztříštěnosti. Míry (a váhy) byly odvozovány od přirozených měr (odvozených od rozměrů lidského těla), od přežívající antické (zvláště římské) normy a od přírodních podmínek jednotlivých oblastí (členitost území, klima, úrodnost půdy). Jako první se pokusil zavést jednotnou měrnou soustavu Karel Veliký koncem 8. století, který adaptoval původní římské míry. Kupř. stopa činila dnešních 0,34 m (což když si vynásobíme třemi, tak se skutečně blížíme k 1 metru pařížského loktu!)
Od počátku 13. století se v centralizovaných monarchiích začaly prosazovat snahy o sjednocování měr (Anglie, Uhry, Kastilie, ...), přičemž přednost měly hlavně míry ústředního tržiště a hlavního města. V zemích, kde se začaly prosazovat kapitalistické vztahy nejdříve (Nizozemí, Anglie), se sjednocování měr v 16. století dělo spontánně v důsledku vytváření nadregionálních celozemských trhů. Legislativní unifikace byla většinou druhotná a završovala celý proces.
Ve Francii začal iniciativu ve sjednocování měr a vah přejímat stát poprvé v roce 1650, poté v letech 1671 a 1725.
A pro úplnost vývoje jen dodávám, že objektivní situaci k vytvoření nové metrologické soustavy, která by jednotlivé měrné soustavy vzájemně spojila a jednotlivé míry exaktně a vědecky definovala, vytvořila Velká francouzská revoluce...
V našem prostředí užívaný
český loket byl v celé Evropě naprosto metricky výjimečný (
0,5914 m), neboť vždy odpovídal dvěma římským stopám.
Nicméně, když se v knize dívám na tabulky starých antických měr a vah, tak římský loket činil 0,444 m. Na počátku 17. století byl loket u nás dlouhý 0,5914 m, v rámci systému Dolnorakouské soustavy měr a vah činil 0,777 m. Netuším, kde tedy Francouzi vzali ten cca 1 metr - asi měli delší ruce
.