A samozřejmě nemohu nepoděkovat za to, že jsi po dlouhé době něco napsala, protože Ty patříš mezi mé top - jak psala Sob, vystihla jsi ducha psaní Anne Golon
Ďakujem
A teraz k tým ostatným veciam
Nejsem si jistá tím, v jakém období se přesně příběh odehrává? Jeseň roku pána 1672? Netrvalo Bernardovo povstání déle? Ale Tys asi vycházela z literární časové osy, že?
(Usuzuji podle další informace o markýze de Plessis.)
Presne tak.
V tomto prípade sa jedná o postavu s kánonu (a nie historickú o ktorej som písala článok) - kde sama pani AG písala že povstanie trvalo 7 rokov. (1660 až 1666)
Okrem toho to nadväzuje na predošlý diel fikcie Požiar v Toulouse odohrávajúcu sa dňa 18.08.1672
Inak hore vyššie v tomto vlákne to práve Arcibiskup s tými rokmi povstania a mieru presne vysvetľuje ako to spočítal.
Ak si ešte spomínaš tak Andijos, ktorý bol práve na cestu za kráľom aby sa mu vzdal, vzal Angeliku do sedla po tom čo sa rozsypal koč starej slečny de Parajonc ktorým sa snažila dostať na kráľovskú poľovačku. A vtedy aj dostal ako prvý česť byť nositeľom modrého kabátca. Povstanie a kabátec sú však historické udalosti. Aj to že sa oženil.
Jediné, co mě osobně při čtení moc nesedělo, bylo vykreslení bývalého arcibiskupa v některých momentech (třeba při těch výhružkách v katedrále ze strany povstalců).Ale přiznávám, že je to tím, že jsem nezažila boom fikcí na téma toulouských časů, kdy si ho zdejší uživatelky prostřednictvím hravých Gaskoňců nejednou dobíraly. Jiné momenty byly naopak až dojemné.
netreba si túto fikci pliesť do hromady s vláknom zvaným "Ťažký život Toulouského Arcibiskupa" v ktorom sú zábavné paródie kde sme s neho spravili komickú figurku
pokiaľ cieliš na to že sa Arcibiskup od strachu pomočil - tak tam som inšpirovala scénou ktorú som kedysi dávno videla na vlastné oči - kde mafián ktorý sa nazdával že mu udrela posledná hodinka, od strachu pod sebou spravil loužičku
Angelika by povedala: nepoznáš jižanov hi hi
vžime sa do 17 storočia - kde sa všetko točilo okolo neba a pekla - a do toho že Arcibiskup o ktorom aj Joffrey povedal že v ňom horí oheň spravodlivých (teda bol skutočne veriacim) ibaže má démona že chce všetkému vládnuť - sa nazdáva že mu udrela posledná hodinka - lebo Andijos ho šmaril pred oltár a káže mu aby sa pred smrťou posledný krát pomodlil (po tom čo sa snažili zavraždiť priamo v Louvri Angeliku a neskoršie upálili Joffreya si možeme myslieť aká zúrivosť v ňom bola, halvne keď jižania nemali moc v láske severanov ktorý sa im snažili vládnuť)
teda Arcibiskup je presvedčený že udrela jeho posledná hodinka a tiež že pôjde rovno do pekla
- lebo sa ako služobník boží dopustil viacerých smrteľných hriechov, medziiným nebudeš krivo svedčiť a obviňovať blížneho svojho
z psychologického pohľadu musel mal v tom momente neuveriteľnú hrôzu, pri ktorej by sa Polačkovsky vyjadrené iný bol aj posral
alebo sa mýlim a cieliš na niečo iné, čo sa ti nepozdávalo?
Moc se mi líbila myšlenka, že Ludvík - ve snaze získat Angeliku - po jejím návratu z harému chce na to jít od lesa, tedy přes její syny:
no veď v kánone Kráľ kvôli Angelike častejšie robil takéto okázalo veľkodušné gestá (a skutočný Louis XIV mal taký zvyk tiež)
prvý krát to bolo keď mu ju Filip predstavil, neskoršie keď Florimond dostal svoje postavenie u dvora, keď dostala taburet ... príklaldov je v kánone veľa... a po Angelikynom návrate z Maroka tiež použil Florimonda ako kartu v hre ...
tak som si povedala že istotne zasa niečo špekuluje
všade kde sa zjavili on a jeho družina platili peknými zvonivými strieborniakmi či dokonca zlatom
Tohle máš taky nějak zjištěné? Na mě Andijos a spol. při setkání s Angelikou na honu působil dost zuboženě, ale Ty jsi na něj odborník, takže Ti věřím .
nuž po 7 rokoch to už vyzeralo trochu inak .... na konci už bol štvanec ..aj v skutočnosti (môžeš mrknúť do článku, vôbec nieje dlhý, poprípade do vlákna o jeho osobe
) im po rokoch povstania napokon došiel dych
ale skutočné rozuzlenie k tej citovanej vete príde v ďalšom pokračovaní
a odborník naňho skutočne som
našla som o ňom vtedy keď som spísala článok 300 stranový spis
odovzdal svoj meč kráľovi je teraz veliteľom armády v službách kráľa že sa oženil
Ó! Dtto. O tomhle se ovšem chci dozvědět víc!
to všetko sú historické fakty - ale samozrejme že v ďalšom pokračku sa o tom ešte dozvieme oveľa viac
Jak jsi našla Carmencitino přízvisko de Mercellot?
tlačiarensky Šotek
- idem to hneď opraviť
a teraz poďme ako by Joffery povedal, k jablku sváru:
Trochu mě jen mrzelo, že jsi Joffreyův palác nechala zchátrat, ale jestli jsem pochopila dobře, inspiroval Tě k tomu jeden z obrázků v jiném diskusním vlákně. Tuším, že v nějaké knize bylo i o rabování paláce, ne? Ale zas bych tipovala, že pokud byl tak vyhlášený a nádherný, že by si ho někdo pro sebe zkonfiskoval (jako to dopadlo s Vaux a jinými nemovitostmi). Co myslíš?
HA!
uf to nieje prvý krát kde som obvinená že som
JA nechala zbúrať či schátrať Joffreyov palác
čo myslím ? presne to čo som napísala -že tam polozbúraný zarastal burinou - vychádzala som z informácii čo som našla v kánone a potom ešte aj z úvahy že aj oficiálne to bol PALÁC BOSORÁKA takže sa k tomu palácu aj tak chovať museli
tak poďme teda na to:
viewtopic.php?f=1&t=428
tam sme už na viacerých miestach rozoberali kde všade v kánone sú zmienky o tom že palác bol vyplienený a ponechaný svojmu osudu - a inak sa nemýľ, kráľ si ani Fouquetové Vaux neprivlastnil, urobil s ním presne to čo sa aj v kánone píše že urobil s Palácom Veselého Poznania: všetko z neho dal zhabať a vyrabovať. Paláca sa nedotkol - a Fouquetová vdova ho po tom čo najskôr umrel jej muž a neskoršie aj jej syn predala až v roku 1705!
skúsim tie zmienky o osudoch paláca veselého poznania po Joffreovej smrti z kánonu nejako v skratke zhrnúť
zatiaľ len toto:
...jeho synovia sú bez mena, jeho paláce zrovnané zo zemou........
nič už nieje z paláca veselého poznania kde sa žilo takým radostným životom....
na útechu môžem iba povedať že celkom určite to bola solidná stavba tak čo to s paláca prežilo až kým sa Angelika a Joffrey jednoho dňa vrátia - a napokon Joffrey s tým má už skúsenosti - veď keď sa ako mladý vrátil z ciest tiež našiel rodinné sídlo polozrúcané .....