Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou

  Stránka 1 z 1  [ 38 příspěvků ]
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:02
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
4poziom.slask.pl
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Sem davame iba citaty z knihy s jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)

Zacnem receptom z knihy Angeliky Markiza anjelov:

Při zpáteční cestě zajel Andijos :courtier: přímo do Toulouse, aby tam zastupoval hraběte na
Květinových hrách.V Béarnu ho nečekali........
........ Rozhovor přerušil sluha, který přinášel markýzovi svačinu.
"Hrome," ulevil si markýz, když si spálil prsty o teplé houstičky, v nichž byl zázračně
zapečený oříšek studených husích jater.
"Nikde jinde člověk nenajde takovéhle dobroty. Přesněji
řečeno tady a ve Vaux. Fouquet má znamenitého kuchaře jménem Vatel."


Ilustracia: Kolacik z husacou pecienkou (foie d'oie) , francuzky recept:

[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:02
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Diskusia, nase pokusy a recepty ;)

"Hrome," ulevil si markýz, když si spálil prsty o teplé houstičky, v nichž byl zázračně zapečený oříšek studených husích jater.

Ilustracia: Kolacik z husacou pecienkou (foie d'oie) , francuzky recept:
[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
dasha
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:25
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1316
Registrován: 17 zář 2007, 10:38
Bydliště: Českolipsko
 
A já si nemohla vzpomenout, co z toho bylo teplé a co studené :) Nádhera, a teoreticky by to mohl být jeden ze zvládnutelných receptů!


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:37
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Horuce kolaciky z kuskom zapecenej ladovej husacej pecienky.

Na Vianoce ci Silvester stylovy, luxusny snack a la Peyrac & Angelique. :applaus: :D

[ img ]

Kolaciky na ktorych si Andijos :courtier: na zamocku v Bearne popalil prsty:

Info tuto: http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=1&t=585

Takze hladala som a co som doposial nasla boli dva recepty z listkoveho cesta a Croissants
plnene husacou pecienkou.

Vo Francii sa vraj husacia pecienka jedava vychladena.
Mna napadlo ze ak by mala ostat studena, ba az ladova, tak by sa musela predtym dat
do mraznicky. A to neviem ci pri peceni kolacikov zostane stale studena, ale vyskusam to najskor z
kuracou pecienkou. (husacia je na experimenty trosku draha)

Predpokladam ze sa pecienka najskor musi upiect a potom zmrazit.
Ako to vsak robili v 17 storoci, netusim. I ked viem ze na chladenie aj pripravu zmrzliny mali
lad, ktory vozili z vrcholov Pyreneji, ale ci to islo tym ladom az tak zmrazit je otazka.


Tuto su moje objavy (original francuzke recepty):

Dva kolace z listkoveho cesta:

[ img ]

[ img ]

A jeden krat mini croissanty z husacou pecienkou:

[ img ]

Ak by bol zaujem recepty mozem prelozit ;-)

Francuzke linky su tu:

http://terretmar.canalblog.com/archives ... 83305.html

http://delicescooking.canalblog.com/arc ... 00521.html

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:42
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
No zda sa ze aj francuzi to robia z listkoveho cesta alebo z takeho na coissanty co je velmi
podobne listkovemu.

A samozrejme precitala som uz co to o husiach z Perigordu (ste vy ale vzdelane damy :shock: :shock: )
ale tentoraz po nemecky:

http://www.dordogne-perigord.de/gastro/ ... egras2.php

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
fantina
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 22:49
Administrátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 688
Registrován: 28 zář 2012, 20:16
 
moirra píše:
myslela som ze sem dame iba citaty z knihy z jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)
Rozdělila jsem to, ale nevím, jak dlouho to takhle vydrží... 8)

Jů, to vypadá krásně :!: To se ani Andijosovi nedivím, že mu to tolik chutnalo ;) Už jen při pohledu na tyto obrázky se člověku sbíhají sliny :twisted:
Jsem zvědavá, jak dopadnou tvoje pokusy :D

Jo, a pozor na to nabízení těch překladů :!: Aby tě pak při další návštěvě Paláce Trubadúrské poezie neuháněl majordomus Tonnel, abys mu přeložila recepty, protože už neví, co nového by pro pana hraběte nechal uvařit :slzici: :slzici:


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Varíme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2014, 23:03
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
fantina píše:
Jů, to vypadá krásně :!: To se ani Andijosovi nedivím, že mu to tolik chutnalo ;) Už jen při pohledu na tyto obrázky se člověku sbíhají sliny :twisted:
Jsem zvědavá, jak dopadnou tvoje pokusy :D

Jo, a pozor na to nabízení těch překladů :!: Aby tě pak při další návštěvě Paláce Trubadúrské poezie neuháněl majordomus Tonnel, abys mu přeložila recepty, protože už neví, co nového by pro pana hraběte nechal uvařit :slzici: :slzici:
To je pravda, na Tonnela si musim davat pozor :slzici: ale zanedlho sa mu dostane historickeho vysvetlenia preco ja neprelozim toho Folqueta a preco Joffrey od neho nikdy nic nerecituje a nespieva. :twisted: :twisted:

PS: Prosim ta ked budes mat cas, presunies tu diskusie sem, aby v knihach ostali iba citaty z receptami??? diky :ach:

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 17 pro 2014, 23:10
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
dasha píše:
A já si nemohla vzpomenout, co z toho bylo teplé a co studené :) Nádhera, a teoreticky by to mohl být jeden ze zvládnutelných receptů!
A tu je citat z Angelika cesta do Versailles, ktory si ty spominala:

Nato se Angelika zapojila do hovoru, který předtím jen se zavřenými ústy poslouchala, jak
se sluší na uctivou učednici.
„Znám výbornou hospodu v Údolí chudoby. Je tam levně a vaří tam moc dobré speciality.“
Rychle začala jmenovat lahůdky z hostin v paláci trubadúrské poezie, které kdysi
připravovala.
„Paštiky z raků, krůty na fenyklu, třikrát nadívané jehněčí, a to nemluvím o mandlových
koláčcích s pistáciemi, krémech a anýzových oplatkách. Ale také, dámy, si tam pochutnáte na jídle,
které nemělo na stole ani Jeho Veličenstvo král Ludvík XIV.: na malých horkých housličkách se
zapečeným oříškem studených husích jater. Opravdová pochoutka!

„Ach, děvče, až se nám sbíhají sliny,“ vykřikly květinářky a obličeje se jim mlsně stáhly.
„Jak že se to tam jmenuje?“
„U kokrháče, poslední hospoda v Údolí chudoby směrem ke Koželužskému nábřeží.“

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Varime z Angelikou
Napsal: 28 úno 2015, 22:48
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Rezept na kandizovanú Angeliku: :eyes:

Ako konkurenciu k Joffreyovým fialkovým pastilkám, a všetko možné iné z fialiek, napríklad parfém, mydlo,
fialkový liquor...všetko v typickej fialovej farbe

ponúka Angelikyn rodný kraj Poitou všetko možné z Angeliky v štýlovej zelenej farbe....
no povedzte, mohla mať Angelika iné oči? :eyes:

[ img ]

v Angelikynom rodnom kraji, zvanom Marais-Poitevin
plnom močiarov a voňajúcom Anjelskou bylinkou žije skupinka fanatikov z tejto rastlinky
robí kadejaké jedlé pochúťky: kandizovanú angeliku, lekvár, liquor, cukríky, sirup, čokoládou obtiahnuté bombóny
i nejedlé vecičky: kvetinové aragementy , mydlá....

[ img ]

Tuto je ich stránka a veľmi pekné video:

http://www.angelique-maraispoitevin.fr/index.php

Na ich FB stránke z nej dokonca aj varia:

https://www.facebook.com/AngeliqueNiortMaraisPoitevin

A ešte blog s príspevkami o Angelike:

https://ruralies.wordpress.com/category ... in/page/2/

https://ruralies.wordpress.com/category ... -poitevin/

Rezept na kandizovanú Angeliku:

[ img ]

Kandizovaná Angelika
250 g stonky angeliky
1 liter vody
1 kg cukru

Stonky Angeliky odrezávame pred kvitnutím, pretože takto sú potom jemnejšej chuti a aj mäkšie. Necháme povariť maximálne po dobu 10 minút vo vriacej vode a potom opláchneme studenou vodou.
V pripravenej horúcej vode rozpustíme cukor a stonky zalejeme. Varíme na miernom plameni po dobu 3 minút.
Takto všetko zakryté necháme cez noc odstáť.
Ďalší deň, stonky vyberieme a cukrovú vodu 10 minút povaríme na miernom plameni zakrytú pokrievkou.
Stonky znovu vložíme dnu, necháme znovu krátko povariť a necháme odstáť ďalších 12 hodín.
Potom stonky vyberieme, scedíme a položíme na plech. Necháme sušiť v trúbe pri najnižšej teplote až kým sa už nelepia.
Stonky Angeliky sa podľa vkusu môžu nechať celé alebo nakrájať na malé kúsky.

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Varime z Angelikou
Napsal: 12 dub 2015, 19:31
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Voila a máme ďalší recept do série varíme z Angelikou: :agree:

KRAĽOV ZELENÝ HRÁŠOK :mrgreen: :mrgreen:

Zelený hrášok na Francúzky spôsob:

Ingrediencie na 4 porcie
500 g zeleného hrášku

75 g masla
12 kusov malej cibule (šalotky)
2 hlavy hlávkového šalátu
1 zväzok petržlenu
1 lyžica nasekanej mäty
1 lyžica múky
1/2 litra bujónu
Soľ, cukor

Príprava

Zelený hrášok, 50 g masla a múku dáme spolu do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni počkáme, kým sa maslo nerozpustí. Pridáme zviazaný petržlen, cibuľu a nasekané listy šalátu. Dochutíme soľou a štipkou cukru. Zalejeme vývarom a hrášok dusíme na miernom ohni asi pol hodiny. Zväzok petržlenu odstránime. Pridáme zvyšné maslo a servírujeme s čerstvo nasekanou mätou.

[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Varime z Angelikou
Napsal: 01 pro 2015, 17:43
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Naša slávna kuchárka Jeanne a varenie v Angelikologickom štýle.

Ukradnuté z FB: :twisted:

Další díl ze seriálu VAŘÍME S ANGELIKOU - variace na horké houstičky s kusem zapečených studených husích jater, které tak miloval markýz d'Andijos.

[ img ]

a ešte:


[ img ]

A štýlový fialkový dezert:


[ img ]

ďalší:

https://de.pinterest.com/pin/384635624409888946/

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
mimi
Předmět příspěvku: Re: Varime z Angelikou
Napsal: 01 pro 2015, 18:16
Královská rodina
Offline
 
Příspěvky: 2204
Registrován: 19 čer 2014, 20:21
 
To je lákavé. Ono platí, že jíme i očima. :agree:


P.S. Zajímalo by mě, jestli ď Andijosovi nějaké jídlo nechutnalo. :mrgreen:


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Varíme s Angelikou
Napsal: 23 bře 2016, 18:31
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Pamätáte si dámy ako Joffrey daroval v deň prvého stretnutia Angelika ruže a fialky?

Takéto štýlové kandizované by som si dala:

[ img ]
Vyrába ich Confiserie Florian, neďaleko Nizze. :cook:

Ešte vyrába aj fialkovú a ružovú marmeládu, sirupy a likéry a iné pochúťky. :cook:

[ img ]


článok po anglicky:

http://thetimetravellinggardener.blogsp ... olets.html

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 28 lis 2016, 17:22
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
 
U houstiček jsem přemýšlela, jak je pekli, aby jatýrka zůstala studená :) .

Když jsme u receptů - Angelika coby kuchařka U rudé masky prodala svůj recept na omeletu labužníkovi panu du Bernae:

(...) přečetl ho hlasem tak dojatým, jako by šlo o milostné psaníčko:
"Rozšleháme tucet vajec, přidáme hrst zelené pažitky, jeden či dva pečené kohoutí hřebínky, šest okurek, tři či čtyři snítky krkavce, tři plátky pilátu, pět či šest lístků šťovíku, jednu či dvě snítky tymiánu, dva tři lístky mladého salátu, trochu majoránky, yzopu a řeřichy. Směs nalijeme na pánev, kde jsme rozpustili polovinu oleje a polovinu vanveského másla, a dorůžova opečeme. Nakonec polijeme smetanou."
Když dočetl, rozhostilo se posvátné ticho a rádce řekl vážně Angelice:
"Slečno, přiznává, že já sám bych ani za sumu daleko větší, než kterou jsem vám právě předal, nikdy nevydal tajemství hodné pouze bohů. (...)"


Kohoutí hřebínek asi běžně v masně neseženeme, ale v gastronomii figuruje i dnes: http://xman.idnes.cz/extremni-gastronom ... n-styl_fro
U okurek není řečeno, zda jsou myšleny nakládané či salátové... Není v tomto ohledu francouzský originál jasnější?
Yzop byl pro mne jen pojmem z biologie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Yzop_l%C3 ... 99sk%C3%BD, stejně jako pilát.
Ovšem o krkavci google mlčí, projdu svoje příručky o bylinách :) .

Najde se někdo, kdo tuto delikatesu zkusí uvařit doma? ;)


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 29 lis 2016, 00:30
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Penelopa, o tej omelete sme my pološialené Angelikologičky už viackrát uvažovali...

ja ako pološialená Polačka som sa vybrala tu u vo Viedni na trh
(ktorý ja volám Batistan, lebo tam predávajú samí Saracéni :turban: :turban: :turban: )

aby som sa všetkých do radu vypytovala či nemajú kohútie hrebienky -
saracéni :turban: vytriešťali na mňa ako oči :shock: ako na blázna :slzici:
a možno ma aj považovali za nejakú strigu :witch: korá sz nich bude variť nejaký
lektvar .....ešte dobre že som sa nezačala vypytovať aj na žabie stehienka
ale zato my ponúkali kuracie paprče ktoré aj z pazúrami vyzerali ako stračie nôžky...
vraj sú dobré na polievku ....hi hi ...

avšak vo Francii sa kohútie hrebienky dodnes bežne predávajú, som to rešeršovala :idea: :idea:

škoda že sme nemali čas ich v Paríži zháňať.....

aaach ...a mrkni sa sem:

http://angelique.cz/cz_phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=586

A pokial si na FB tak aj sem:

https://www.facebook.com/30014651014689 ... 9019553970

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
Maira
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 08 pro 2016, 13:40
Baroni
Offline
 
Příspěvky: 183
Registrován: 17 srp 2010, 14:19
 
moira... :applaus: :D

Táto omeleta vŕta v hlave aj mne, ale tiež som ešte nepočula nikde o kohútich hrebienkoch. Ale možno by sa to dalo niečim nahradiť, či?


Nahoru
dasha
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 13 pro 2016, 18:44
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1316
Registrován: 17 zář 2007, 10:38
Bydliště: Českolipsko
 
Maira píše:
moira... :applaus: :D

Táto omeleta vŕta v hlave aj mne, ale tiež som ešte nepočula nikde o kohútich hrebienkoch. Ale možno by sa to dalo niečim nahradiť, či?
Vzhledem k tomu, že mi to zní dost nechutně, klidně bych nahradila třeba moravským uzeným :cook:
Prostě na Babicu, když nemáte hřebínky, tak tam dejte uzené, když nemáte vavenské máslo, tak tam dejte Ramu :cook: :fail-cook: :ok:


Nahoru
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 15 pro 2016, 11:47
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
 
Dasha: :lol: :lol: :lol:

No třeba by stačilo vyhledat nějakou bio farmu v okolí a pozeptat se, jestli by při likvidaci kohoutů / kapounů nedali stranou hřebínky pro ozkoušení jednoho receptu z knihy... :) . Mám se pozeptat? U nás v kraji je drůbežích farem docela dost, třeba by se někdo nechal umluvit. Mi řekněte, co s tím normálně dělají, pochybuji, že se to dnes zpracovává a spíš tipuji, že se kohoutí hlavy vyhazují celé a zpracovává se jen to ostatní... Zítra jedeme na rodinnou oslavu do Jitravy, kde jsou sice zaměřeni hlavně na chov skotu, ale pozeptám se a dám vědět ;) . Ovšem jestli mi dají igelitku kohoutích hřebínků, tak prosím, aby někdo z Vás dorazil k nám domů, ostatní suroviny seženu, ale na hřebínky sahat nechci :D .


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 16 pro 2016, 16:57
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Peneloppe, ak hrebienky zoženieš, šup s nimi do mrazničky - budú na ďalší angelikologický zraz

ja už som tie hrebienky našla na prospektoch vo viacerých obchodoch po Francii - mrazené -

ale som vyvalená že si napokon našla o hrebienkoch článok aj v Češtine :ok:

skvelý článoček ukladám si :cook:

http://xman.idnes.cz/extremni-gastronom ... n-styl_fro

[ img ]

Našla som článok v angličtine:

http://en.rocketnews24.com/2015/05/07/a ... cken-comb/

Práve si pozerám Talianské recepty s kohútích hrebienkov. :D :D

Známy recept spomínaný v Českom článku je "Finanziera" je to rezept z Piemontu -
a robí sa aj rizoto s kohútimi hrebienkami.

[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 16 pro 2016, 17:36
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
pani Golonová určite našla Recept v nejakej starej kuchárskej knihe.

Tip pri kupovaní hrebienkov od Francúzov:
Uistite sa, že hrebene sú mäkké a nie vyschnuté. Ich farba by mala byť jasná.
Kohútie hrebene sa majú ponoriť do osolenej studenej vody najmenej na pol hodiny,
a potom povariť po dobu niekoľkých minút v neslanej vriacej vode.

Nemci to majú trochu ináč:
Kohútie hrebienky je potrebné len krátko blanchierovať vriacou vodou, aby sme mohli siahnuť ich tenkú kožu.
Potom ich necháme ponorené v studenej vode, kým nie sú celkom biele, a potom varíme do mäkka
v kuracom vývare s citrónovou šťavou.

Po tejto úprave ich možeme použiť či už na ragú alebo panírovať alebo dusiť či piecť.

My na omeletu potrebujeme hrebienky pečené - čiže po tej základnej príprave už iba osoliť okoreniť a usmažiť na panvici.

Tuto niekto Omelletu ponúka ako starodávny Recept:
Omeletta je napísaná na tej tabuli a pod tým ako sa pripravuje - zaujímavé že na 8 vajec použil 24 hrebienkov!

[ img ]

Link na Recept:

http://undemisieclederecettes.blogs.lal ... feves.html

je to nejaký šialený Recept:

Omellete aux crêtes de coq. Vintage.

Prísady:
24 hrebienkov
3 lyžice masla
125 g fazule
1/2 strúčika cesnaku, rozdrvený
soľ a korenie

Príprava:
Rozpustíme maslo na panvici a osmažíme kohútie hrebene. Posolíme a pokoreníme.
Pridáme cesnak a fazuľu a trošku posmažíme.
Rozbijeme vajcia v miske a nalejte do panvice bez toho aby sme ich rozšľahali.
Miešame celkom až po dno a to nepretržite až kým nedosiahneme požadovanú hustotu.
Podávame studené ako predjedlo.

[ img ]

https://www.academiedugout.fr/ingredien ... de-coq_495

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
Maira
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jedla v knihach Angelika
Napsal: 16 pro 2016, 20:34
Baroni
Offline
 
Příspěvky: 183
Registrován: 17 srp 2010, 14:19
 
Nič v zlom, ale omeleta s hrebienkami pre mňa nevyzerá lákavo. Musím vymyslieť radšej nejakú vegetariánsku verziu.... :cook:


Nahoru
fantina
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2016, 02:17
Administrátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 688
Registrován: 28 zář 2012, 20:16
 
moirra píše:
myslela som ze sem dame iba citaty z knihy z jedlami a do zabavy diskusiu, nase pokusy a recepty ;)
Tak tvůj původní plán moc nevyšel, evidentně nejde téma dělit, takže ho necháme tady. Ty citáty stejně budou komentované a nikoho nenapadne hledat diskuzi jinde, i když to bylo v prvním příspěvku napsáno :) Bude tedy lepší, když to bude pohromadě. Tady se alespoň fantazii meze nekladou a každý může přidávat ukázky svých pokusů, co se mu podařilo podle těchto receptů navařit, nebo nápadů, co pod určitými ingrediencemi bylo vlastně myšleno ;)

Mimochodem, já bych klidně ty hřebínky ochutnala :D


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 17 pro 2016, 17:40
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
No presne tak Fantina - nevadí :disagreement: , len čo s tým teraz spraviť keď máme dve vlákna namiesto jedného :roll: :roll:

inak Rakušania tvrdia že dobre pripravené a upečené kohútie hrebienky sú delikatesa :cook:

a Maira na obrázku je ragú z Kohútich hrebienkov - obrázok Omellety s nich som nikde nenašla :fail-cook:

a inak spraviť z Angelikynho receptu vegetariansku verziu je maličkosť keď sa tak pozerám na recept -
iba vynecháš tie kohútie hrebienky :cook: :cook:

Ozaj v prvom diely Mangy je Recept od Fantiny z Monteloupu na jej "Cominée de Poulaille"

niekedy ten recept nafotím a preložim - je to voľajaká varená hydina vo víne s kmínom ďumbierom
a šafránom - ktorá sa potom vypráža na bravčovej masti - aspoň tak som to pochopila keď to iba tak čítam
ale až tak prefektne francúzky nerozumiem

Inak, ja ako správna Polačka by som vám mala uvariť bravčové paprčky s kapustou :P :twisted:

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
fantina
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 18 pro 2016, 10:50
Administrátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 688
Registrován: 28 zář 2012, 20:16
 
moirra píše:
len čo s tým teraz spraviť keď máme dve vlákna namiesto jedného :roll: :roll:
To už právě nemáme, já jsem to spojila do jednoho a nechala to tady ;)

Ten recept z mangy jsem u tebe naskenovala, tady je: http://angelique.cz/bd-angelique-manga-tome-1-pic37.jpg

A na vepřové nožičky od tebe se teda už těším :mrgreen:


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 18 pro 2016, 14:02
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
COMINÉE DE POULAILLE

Tako to vyzerá keď je to hotové:

[ img ]

PREKLAD:

Fantinin Recept na Kura.

Ak chcete na vlastnej koži zažiť sedemnáste storočie, najlepšie sa tam dostanete cez vaše chuťové poháriky!

COMINÉE z hydiny.
Prísady:
- Jedno veľké kura
- Vývar s 2 litrami vody a 1/4 litra bieleho vína a soli
- 150 g zostatku chleba
- 1 polievková lyžica zázvoru
- 1 polievková lyžica rasce
- 10 cl z Verjusu (Verjus, to je čosi ako hroznový ocot, ibaže jemnejšie)
- Bravčová masť na vyprážanie
- Šafran ( Alebo dve vajcia alebo dve žĺtka)
----------------------------------------

Príprava:
- Kurča pokrájame na kúsky a povaríme v osolenej zmesi vody a bieleho vína.
- Keď je mäkké, ale nie rozvarené, kúsky vyberieme a smažíme na masti. Udržiavame v teple.
- Namočíme chlieb v malom množstve kuracieho vývaru.
- Pripravíme si zmes korenín (zázvor a rascu), zmiešame s Verjusom a vývarom (môžeme samozrejme použiť ten s kuraťa).
- Pomiaganý chlieb pridáme k predchádzajúcej zmesi. Pridáme šafran a potom prepasírujeme.
- Varíme za stáleho miešania kým to celé nezhustne. Odstavíme zo šporáku.
- Pokiaľ nemáme šafrán, tak je potrebné pridať vajcia alebo žĺtka z vajec. Predtým ako ich pridáme vajcia vyšľaháme.
- Do misy položíme kuracie kúsky a prelejeme ich omáčkou.

-----------------------------

(Poznámka na okraj : Tie slová z názvu v slovníku nenájdete, pretože obidve slová z názvu boli zastaralé, pričom POULAILLE je zastaralý výraz na hydinu – Je možné že sa mýlim, ale Cominéé by som ja preložila ako „Kmínovka“ pretože iné príbuzne slovo nenájdem ani v Latinčine, Španielčine či Taliančine – iba Cumino, comino - čo je Kmín vlastne spisovne slovensky Rasca – čiže asi správne pravopisne by to malo byť „Rascovka z hydiny“)

Och ja som to uhádla! Asi by bola somňa dobrá prekladateľka :mrgreen: škoda že na to nemám školu :potapec:
- nakoniec som po dlhom hľadaní narazila na francúzke vysvetlenie -
( ragoût de poule au cumin = cominée de poulaille,) ragú na kmíne z hydiny - ale v stredoveku použili iba
dve slová - kmínovka z hydiny

Link na stredoveký originál Recept:

Cominée de poulaille selon le Mesnagier de Paris (musíte scrolovať trochu dole kým ho nájdete)

http://sapientia-tempus.e-monsite.com/p ... queux.html

Myslím že je úplne identický s tým z mangy. :roll: :roll:

[ img ]

A tuto je ešte raz - veľmi pekne upravený:

http://asso.letailloir.free.fr/listeRec ... recette=65

Odtiaľ pochádza aj fotografia uvareného receptu - nájdete tam dve ak kliknete na
Photo de la recette - vľavo od receptu :mrgreen:

Myslím že toto dokážem uvariť bez problému :potapec: - veď už som sa od Francúzov dva recepty na hydinu na víne naučila keď som tam v mladosti trávievala nejedno leto. (jeden s bielym vínom a šampiónmi a druhý s červeným) :cook: :cook:

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 28 dub 2017, 10:46
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
 
Ptala jsem se toho Francouzce, se kterým chodí kamarádka a který nezná Angeliku (!!!), na kohoutí hřebínky. Říkal mi, že v "tradiční" kuchyni se užívaly běžně, ale dnes už se s nimi moc nevaří. A že by se také optal na nějakých drůbežích farmách, protože ani ve Francii se snad běžně neprodávají... Problém je, že na drůbežích farmách mají většinou slepice a kuřata, kohouty skoro vůbec... Máma kupovala mraženého kohouta na podzim a byl dovezený z Francie, tedy nikoli z nějakého místního chovu... A co vím, byl bez hlavy, takže i bez hřebínku :mad: .


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 28 dub 2017, 13:21
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Tu v Rakúsku sa na mňa predavači hydiny pri otázke na kohútie hrebienky zazerali ako keby som práve spadla z Marsu
hlavne že veselo predávajú tie príšerné stračie nôžky aj z pazúrmi... čo vyzerajú ako z tej ruskej rozprávky .... ;)
(myslím tých sedliakov na trhu, čo predávajú domácu hydinu) :cook:

na Slovensku by mi istotne ani na dedine kohúta tak ľahko nepredali - veď tých majú, ak vôbec, jedného na tridsať sliepok -
ako obháňača - podľa hesla aby aj sliepky mali niečo zo života ha ha :lol: :lol:

[ img ]

na tú omeletu by sme museli pochodiť pol Slovenska a napokon by mi chudáka kohútika ešte bolo ľúto :roll: :fail-cook:

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 26 čer 2017, 13:46
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
 
Recept na krabí taštičky se smetanou

Taštičky (o dvě stránky dříve uváděné jako placičky) vařil Angelice Adhemar a velmi jí chutnaly. V knize nejsou uvedeny přesné poměry surovin, ale z uvedeného by se myslím daly připravit. Jen sehnat krabí maso nebude nejlevnější záležitost, osobně bych asi nenahrazovala krabími tyčinkami, ale počkala si v IKEE na "račí dny" a koupila jejich hotové raky, až budou v akci :) (http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/60245542/). Nevím, jestli má někdo možnost sehnat krůtí či kachní vejce, ale třeba by posloužila křepelčí, běžně jsou k dostání v hypermarketech :) . Mně osobně recept velmi zaujal (jen to podávání se sladkým posypem se mi úplně nezdá), takže asi zkusím umluvit manžela nebo maminku :mrgreen: .

Několik lidí prosilo o recept na krabí taštičky se smetanou: pekly se v troubě nebo smažily na oleji, naplněné krabí nádivkou vařenou v okořeněné rybí polévce, a pak polévaly smetanou. Smetana se přidávala i do těsta, do něhož byla nejlepší krůtí, husí, kachní nebo perliččí vejce - jen ne slepičí - a ořechový nebo slunečnicový olej. Do mouky se přidá špetka soli a dvě lžičky sody na vykynutí, byla jí spousta v ložiscích na pobřeží a byla lepší než pivní droždí.
Jedly se horké a nejčastěji polité smetanou, posypané cukrem nebo polité javorovým sirupem, když nebylo nic jiného. Zkrátka se špetkou zázvoru nebo strouhaného muškátového oříšku to bylo typické novoanglické jídlo zdokonalené géniem francouzské gastronomie.


(Angelika, Cesta naděje, s. 138)


Nahoru
fantina
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 01 črc 2017, 20:21
Administrátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 688
Registrován: 28 zář 2012, 20:16
 
Tak krabí taštičky se smetanou bych si klidně dala - mírně mi to připomíná palačinkové těsto, které se také dá zpracovat do finální podoby buď nasladko nebo naslano. Palačinky naslano jsme plnili tzv. falešnou čínou (směs z uvařeného masa, nastrouhané vařené zeleniny a dalších přísad) a místo cukru sypali strouhaným sýrem. Je to fakt výborná věc... Takže myslím, že popisované krabí taštičky "nasladko" by mohly být dost chutné :P Budeme je muset někdy na dalším minisrazu vyzkoušet :twisted:


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 27 srp 2017, 15:21
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Takže dámy, konečne sme sa dožili! :P :P
Polačka :potapec: varila pre Angeliku :eyes: slávne bravčové paprčky s kapustou.

[ img ]


a následovneho pečenia, ešte sále tvrdé ako podošva. A to nás v pár receptoch, dokonca aj vo francúzskych
varovali že máme dávať pozor aby sa nám paprčky nerozpadli.
Nerozpladli? Človek by potreboval elektrickú pílku, ale tú na železo a oceľ aby sa naše skvelé paprčky rozpadli!

Alebo dynamit ! :lol: :lol: :lol:

[ img ]

[ img ]

Kto ešte nečítal na našom FB, tuto posting od Jeanne:

— Zožeň mi bravčové paprčky, — povedala Janine Gonfarelová, majiteľka hostinca Francúzska loď, svojmu sluhovi.
— Urobím z nich ragú. (…)Zožeň mi bravčové paprčky! Povedala som! Je to otázka života a smrti.


Vľavo bol kozub so žeravými uhlíkmi, na ktorých stál veľký hlinený hrniec. Janine Gonfarelová zodvihla z neho opatrne pokrievku.
— Pozri! Pripravila som ti bravčové paprčky! Nie je to tvoje obľúbené jedlo?

Angelika sa zdvorilo naklonila nad ragú, ktoré mierne bublalo a vyzeralo chutne.
— Veru je! Vždy som mala rada bravčové paprčky...
— Oj! To ja viem!
— Preukazujete mi veľkú česť, markíza!
srdečne zaračkovala pani Gonfarelová. Predtým stihla urobiť malý poskok, ktorý mal byť úklonom a skoro pri ňom stratila rovnováhu.
— Môžete ma láskavo nasledovať do mojich apartmánov, markíza...

[ img ]

Ale poď už na tie bravčové paprčky. Voľakedy si ich mala rada, keď sme v Nesleskej veži bojovali o priazeň toho darebáka Nicolasa Calembredaina.
Sadli si oproti sebe pred kozub, a keď s predstieraným záujmom ochutnali majstrovské dielo kuchárskeho umenia pani Gonfarelovej.

_________
* Jaké to je? Přesně:
Angelika neposlouchala, protože hltavě jedla. Trpaslík ji shovívavě pozoroval.
„Na prasečích nožičkách jsou nejlepší ty malý kostičky,“ řekl laskavě,
„je moc dobrý je vycucnout a zábavný je vyplivovat.
Podle mě se kromě těch kostiček zbytek nedá jíst.“ :-D


[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 23 pro 2017, 13:56
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
ďalší recept z knihy :

velrybí maso s hrachem v origináli : baleine cuit avec des pois

ktoré Angelika jedla keď bývala v Templi v dome matky Cordeauovej


Byla doba půstu, a tak denně jedli kousky velrybího masa s hrachem, předvánoční
postní jídlo chudáků.

v tom čase neexistovali mrazničky takže predpokladám že jedlo bolo zo sušeného hrachu ....

tuto varianta ktorá podľa krásnej zelenej farby pochádza z čerstvého alebo mrazeného hrášku

[ img ]

ešte nemám zrešeršované čo presne sa pestovalo v skleníkoch Kráľa Slnko - ale že čosi ako skleníky mal už viem ;)

ale hrášok sa tam asi nepestoval. inak by sa totižto toľko netešil z toho zeleného hrášku ktorý mu z Talianska doviezol
na začiatku zimy aj v skutočnosti, a nielen v knihe, Audiger :disagreement:

o tom som tu už písala na inom mieste 8)

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 29 pro 2017, 11:48
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3415
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
 
Angelika věnovala velkou péči výběru zeleniny, neboť chtěla svým hostům nabízet stále další a další novinky. Lidé si přímo zamilovali její zeleninový bujon, který byl tak lehce stravitelný a tak báječně chutnal, že v horkých dnech osvěžoval a posiloval daleko víc než chladný nápoj. Ona mu v duchu říkala škvrněcí.
Také vymyslela a denně nabízela "poitouskou nádivku". Tato novinka voněla neurčitými vzpomínkami na dávné časy. Nejlepší nádivku ze všech hospodyň v kraji uměla dělat stará chůva. Byla to jakási paštika s bylinkami, mladým zelím, špenátem, šťovíkem, pažitkou, hlávkovým salátem a lístky řepy. Všechno se to najemno rozemlelo, do směsi se přidala vajíčka, aby nádivka dobře držela, kousek uzeného a kousek vepřového. Jídlo připomínalo domácí sekanou a peklo se pomalu na otevřeném ohni. V zimě hřálo v žaludku a v létě se jedlo studené na chlebu. Doma měl na tuto nádivku každý vlastní recept a žádný host nesměl odejít, aniž ji ochutnal. Bylinková paštika byla poitouskou specialitou. Říkalo se, že je zdraví nesmírně prospěšná.


(Světla a stíny Paříže, s. 208)


Nahoru
errnie
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 21 led 2018, 20:39
Vévodové
Offline
 
Příspěvky: 742
Registrován: 22 dub 2014, 10:28
 
Makrónka (pomnožné číslo makrónky se užívá častěji; francouzská výslovnost: [makaʁɔ̃])
Přestože se makronky tváří jako rodilé Francouzky, pocházejí z renesanční Itálie. Výraz macarone se údajně v Benátkách používal pro jemnou pastu. Do Francie je odtud přivezla Kateřina Medicejská. Francouzi nicméně bílkové pusinky velmi ochotně přijali za své.
Makronka je francouzská cukrovinka podobná pusince vyrobená z vaječného bílku, moučkového a krystalového cukru, mandlové mouky či mandlové drti a potravinářského barviva.
toľko citácia čo hovorí internet ...

tieto sú upečené mojou maličkosťou, so slaným karamelom,
mozno ich piekla aj Angelika v hostinci u Kokrháče pre kvetinárky,
„Paštiky z raků, krůty na fenyklu, třikrát nadívané jehněčí, a to nemluvím o mandlových
koláčcích s pistáciemi
, krémech a anýzových oplatkách. Ale také, dámy, si tam pochutnáte na jídle,
které nemělo na stole ani Jeho Veličenstvo král Ludvík XIV.: na malých horkých housličkách se
zapečeným oříškem studených husích jater. Opravdová pochoutka!“

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Nahoru
errnie
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 21 led 2018, 20:58
Vévodové
Offline
 
Příspěvky: 742
Registrován: 22 dub 2014, 10:28
 
Opera rezy,
bohatý francúzsky dezert, v ktorom sa snúbi mimoriadne obľúbená kombinácia chutí, káva a čokoláda. Skladá sa z vrstiev mandľového cesta namočeného v káve, kávového i čokoládového krému a čokoládovej polevy. Elegantnou bodkou je na každom reze čokoládou napísané jeho meno a namiesto čerešničky ho zdobí zlato. Skvelá chuť a nádherné spracovanie v jednom!
toľko o tomto reze internet

uznávam, je famózny, ono tí Francúzi fakt vedia, ako má chutiť káva, mandle, čokoláda

a tak som sa pohrala s fantáziou, a ozdobila fondánovou markízou, ozdobenou ako inak v zlate.. :D

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 21 led 2018, 21:40
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
Úžasné výtvory Errnie!

Pri pohľade na tie "markíza rezy" sa mi zbiehajú sliny v ústach :ach:

A keďže som už mala česť ochutnať tvoje skvelé mandľové makronky zo slaným karamelovým krémom,
môžem zodpovedne vyhlásiť že boli božské.

A napokon, veď som ich vtedy aj nafotila:

[ img ]

A tie originálne myslené "mandľové koláčiky" sú samozrejme známe mandľové makronky,
typické pre Toulouse vo všetkých variantách:

[ img ]

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
dauphine
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 24 led 2018, 11:47
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1232
Registrován: 06 lis 2011, 19:01
Bydliště: Praha
 
Errnie, nadherné výtvory! A tvé makronky jsou božské! :ach: Škoda, že mám momentálně nefunkční troubu, taky bych si něco hned upekla! :agree:


Nahoru
mimi
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 24 led 2018, 19:19
Královská rodina
Offline
 
Příspěvky: 2204
Registrován: 19 čer 2014, 20:21
 
Errnie, ty Opera řezy s profilem markýzy jsou tak krásné, že já by mi bylo líto je sníst. Paráda. :applaus: :ok:
Makronky jsou také skvělé.


Nahoru
moirra
Předmět příspěvku: Re: Recepty na jídla z knih Angelika aneb Vaříme s Angelikou
Napsal: 29 bře 2024, 17:46
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 7288
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
 
ďalší recept je od Polačky a definitívne ho musím niekedy vyskúšať. Aj keď ja som si predstavovala ako správna Slovenka chuť kyslej kapusty, tak to je jasné že to robia z kapusty čerstvej.


Ozaj, kto to v Quebecu pestoval tie kapustné hlavy ? Frontenac či Villedavray? :roll:

Že by niečo takéhoto:

Chou blanc braisé au jambon - Ale tu holka píše že to je iba dusená kapusta zo šunkou:

Po troch dňoch jedenia kapustovej polievky som rozmýšľala, čo urobím s polovicou kapusty, ktorá mi zostala... tak som improvizovala a veľmi mi chutí a je aj ľahká!
Samozrejme, šunku by ste mohli nahradiť šunkou so slaninou, (to čo mi voláme prerastená slanina) čo by bolo lepšie, ale po sviatočnom období je to trochu "ľahšie"
1 polovica bielej kapusty (asi 800 g)
2 plátky bielej šunky bez tuku (100 g)
1 pol pohára bieleho vína
6 lyžíc crème fraîche (4% pre tých, ktorí si chcú udržať postavu)
1 PL olivového oleja
soľ a korenie

Kapustu som neblanšírovala, urobila som ju iba tak narýchlo...

Do zapekacej misy nalejte olivový olej a pridajte kapustu nakrájanú na tenké pásiky. Smažte na silnom ohni, kým sa kapusta trochu neprilepí. Podlejte bielym vínom a polovicou pohára vody. Osolíme, okoreníme a prikryté dusíme na miernom ohni približne 30 minút za občasného miešania, kým kapusta nezmäkne. Ak sa vám kapusta prilepí na dno panvice, neváhajte pridať ešte trochu vody a vyškriabať šťavu, bude to o to lepšie.
Keď je kapusta uvarená, prelejte ju do misky, pridajte prúžky šunky a crème fraîche. V prípade potreby posypte korením a jedzte!

[ img ]

Ja si skôr myslím že ide o "Zelňačku" zo šunkou ako z filmu s Louisom Funesom.

Len mi nehovorte že ten film nepoznáte! :shock: Popri četníkoch je to môj obľúbený
Mimozemšťan mu z vďačnosti za polievku oživí mrtvu manželku. Avšak nie starú ako bola ale mladú. :mrgreen:

HI-HI :lol: na toto človek francúzsky vedieť nemusí, Funes ukazuje ako treba správne po Francúzky jesť zelňačku:

https://www.youtube.com/watch?v=r_UZpfnK7ks

TRAILER: Co dělat v důchodu? Vařit zelňačku na planetě Ox?
https://www.youtube.com/watch?v=PpO2KY6teD4

https://www.csfd.cz/film/32172-zelnacka/prehled/

skvelý filmový REZEPT aj s Funesom som našla na Facebooku

https://www.facebook.com/watch/?v=204175747520738

A tuto pán ukazuje ako uvariť jednoduchú verziu tak dobre, že fakt človek nemusí vedieť francúzsky. človek sa môže pritom okrem varenia aj naučiť ako sa vyslovuje slovo PARFAIT - dokonalý. Tak ako mi voláme Joffreya - Monsieur Parfait

https://www.youtube.com/watch?v=lul-dNQwsQ4

takže tradičná francúzka Zelňačka alias slovensky kapustová polievka zo sladkej kapusty alebo kelu (díval som sa a Francúzi to robia aj z kapusty aj z kelu)

Tradičný recept na kapustovú polievku

Ťažko sa mi píše "kapustová polievka" bez toho, aby som si spomenul na Louisa de Funésa. Tí, ktorí ju poznajú... vedia! Ale recept z filmu La soupe aux choux sa zdá byť bohatší ako ten môj. Zemiaky, údená slanina, určite je to špinavé a sľubujem si, že to čoskoro vyskúšam.

Na moju kapustovú polievku budete potrebovať niekoľko cenovo dostupných ingrediencií: zelenú kapustu (alebo inú kapustu), zeler, mrkvu, cibuľu, pór, konzervované paradajky (celé alebo na kúsky), solené bylinky (môžete nahradiť soľou) a čerstvé bylinky (ak máte).


https://lapetitebette.com/soupe-au-chou/

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

_________________

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄


Nahoru
  Stránka 1 z 1  [ 38 příspěvků ]
Zpět na „Zábava“
Přejít na: