COMINÉE DE POULAILLE
Tako to vyzerá keď je to hotové:
PREKLAD:
Fantinin Recept na Kura.
Ak chcete na vlastnej koži zažiť sedemnáste storočie, najlepšie sa tam dostanete cez vaše chuťové poháriky!
COMINÉE z hydiny.
Prísady:
- Jedno veľké kura
- Vývar s 2 litrami vody a 1/4 litra bieleho vína a soli
- 150 g zostatku chleba
- 1 polievková lyžica zázvoru
- 1 polievková lyžica rasce
- 10 cl z Verjusu (Verjus, to je čosi ako hroznový ocot, ibaže jemnejšie)
- Bravčová masť na vyprážanie
- Šafran ( Alebo dve vajcia alebo dve žĺtka)
----------------------------------------
Príprava:
- Kurča pokrájame na kúsky a povaríme v osolenej zmesi vody a bieleho vína.
- Keď je mäkké, ale nie rozvarené, kúsky vyberieme a smažíme na masti. Udržiavame v teple.
- Namočíme chlieb v malom množstve kuracieho vývaru.
- Pripravíme si zmes korenín (zázvor a rascu), zmiešame s Verjusom a vývarom (môžeme samozrejme použiť ten s kuraťa).
- Pomiaganý chlieb pridáme k predchádzajúcej zmesi. Pridáme šafran a potom prepasírujeme.
- Varíme za stáleho miešania kým to celé nezhustne. Odstavíme zo šporáku.
- Pokiaľ nemáme šafrán, tak je potrebné pridať vajcia alebo žĺtka z vajec. Predtým ako ich pridáme vajcia vyšľaháme.
- Do misy položíme kuracie kúsky a prelejeme ich omáčkou.
-----------------------------
(Poznámka na okraj : Tie slová z názvu v slovníku nenájdete, pretože obidve slová z názvu boli zastaralé, pričom POULAILLE je zastaralý výraz na hydinu – Je možné že sa mýlim, ale Cominéé by som ja preložila ako „Kmínovka“ pretože iné príbuzne slovo nenájdem ani v Latinčine, Španielčine či Taliančine – iba Cumino, comino - čo je Kmín vlastne spisovne slovensky Rasca – čiže asi správne pravopisne by to malo byť „Rascovka z hydiny“)
Och ja som to uhádla! Asi by bola somňa dobrá prekladateľka
škoda že na to nemám školu
- nakoniec som po dlhom hľadaní narazila na francúzke vysvetlenie -
( ragoût de poule au cumin = cominée de poulaille,) ragú na kmíne z hydiny - ale v stredoveku použili iba
dve slová - kmínovka z hydiny
Link na stredoveký originál Recept:
Cominée de poulaille selon le Mesnagier de Paris (musíte scrolovať trochu dole kým ho nájdete)
http://sapientia-tempus.e-monsite.com/p ... queux.html
Myslím že je úplne identický s tým z mangy.
A tuto je ešte raz - veľmi pekne upravený:
http://asso.letailloir.free.fr/listeRec ... recette=65
Odtiaľ pochádza aj fotografia uvareného receptu - nájdete tam dve ak kliknete na
Photo de la recette - vľavo od receptu
Myslím že toto dokážem uvariť bez problému
- veď už som sa od Francúzov dva recepty na hydinu na víne naučila keď som tam v mladosti trávievala nejedno leto. (jeden s bielym vínom a šampiónmi a druhý s červeným)