Otváram túto podtému s tým, že by som sem chcela uviesť pár citácií, o ktoré sa opieram, keď píšem fanfiction a musím sa dotknúť sexuality našej hrdinky. Ako aj v príbehu o rozhovore Abigail a Angeliky o svadobnej noci. Moirra ako feedback píše
Ja si myslím že Angelika nehovorí celkom pravdu ke´d vyhlasuje že:
Aj ja som bola taká. Ale beriem to že sa snaží učičíkať Abigail ako najlepšie vie.
Spomínam si na všetky tie príhody z minulosti: Ako dieťa už videla pohlavný styk u zvierat, zúčastnila sa dedinskej svadby kde mladomanželom niesli do posteľ svadobnú polievku, pozorovala princa de Condé z milenkou, v Poitiers nechala páža by jej vytiahol v spovednici prsia von zo živôtika (rovnako ako neskoršie neznámeho speváka v letohrádku) a veselo sa váľala s Nicolasom v sene na vlastnej svadbe a nechala by ho dielo dokonať keby ich nevyrušili.

Angelika sa nikdy nebála telesných dotykov či telesnej lásky – bála sa Joffreya.
Uviedla si aj skvelé prípady toho, že Angelika bola "úplne v pohode" s pohlavným stykom, mala k nemu až ľahostajný postoj (podľa týchto citácií). Marí sa mi, že zatiaľ čo to páža bolo z nej "na větvi", ona úplne nevzrušene pozorovala oblaky
S Nicolasom to bolo o pomste, hlavu mala čistú a chladnú, takže o nejakom sexuálnom vzrušení sa opäť nedá hovoriť.
Zato máme o jej sexualite - hlavne vo vzťahu k Joffreymu - niekoľko viet priamo od AG:
Kniha "Markíza anjelov" potom, ako ju znásilnil de Vardes:
"Hrozila sa nenásytnosti svojho tela. Keď sa ocitla po Joffreyho boku, v jeho náručí, nevedela, aké pravdivé sú jeho slová: "Ste stvorená pre lásku!"
Ovplyvnená triviálnosťou určitých udalostí z detstva sa nazdávala, že je skôr chladná, pociťovala odpor k niektorým veciam a bola plachá. Joffrey ju vedel zbaviť týchto zábran, ba čo viac, zobudil v nej túžbu po rozkoši, takú prirodzenú v jej zdravom tele vidiečanky. Niekedy sa zdalo, že ho to až znepokojuje."
Čiže ja to vnímam tak, že sa jej - podobne ako Abigail v mojom príbehu - niektoré veci v rámci manželských povinností až hnusili. A to, že bola plachá, AG zmieňuje viackrát aj neskôr - "Angelika a jej láska", keď Rescator spomína na svoje manželstvo:
„Keď si ju v Toulouse bral za ženu, netušil, aké objavy mu prinesie jeho manželstvo – veď už mal tridsať rokov a ženskými dobrodružstvami sa zasýtil. Prekvapila ho jej krása a ešte väčšmi nevinnosť. Zaúčanie toho utešeného dievčaťa, obdivuhodne zmyselného a súčasne plachého ako srnka, bolo jeho najlepšou ľúbostnou spomienkou.“
Ešte bolo niečo v tomto duchu aj v ďalších amerických dieloch, či už z pohľadu Angeliky alebo Joffreyho. Určite čosi o tom, že Angelika po udalostiach v Plessis je opäť nedôverčivá vo veciach telesnej lásky a jej manžel musí v tejto „oblasti začať odznova“ a opäť si ju získať – čo mu pripomína ich manželstvo v Toulouse.
Takže ak to môžem zhrnúť, práve kvôli tomu, že vedela, čo sa deje v manželskej posteli, bola mladučká Angelika ľahostajná, možno až chladná k prejavom telesnej lásky. Alebo len musel prísť niekto, kto to v nej dokázal prebudiť, teda niekto, kto sa k nej hodil mentálne, emocionálne a aj na "chemickej úrovni"?