Hossein a Merrcierka neprekonateľný kult? presunula sem časť našej diskusie
Ťažko je veru spraviť remake kultového filmu, hlavne ak si veľká časť jeho hlavných predstaviteľov stotožňuje s postavami z románu. Ja osobne si myslím že Merciérka bola vzhľadom aj ladnosťou pohybov úžasná Angelika, a keď si uvedomíme v akej dobe sa filmy natáčali, tak aj Hossein bol dokonalý výber.
Inak zabudla som vám povedať že niektorí Francúzi na FB písali že keby sa kniha sfilmovala verne tak ako bola písaná, že by s toho mohol byť skvelý seriál ako OUTLANDER.
Okolo roku 1986 vedenie Československého štátneho filmu druhý raz v histórii zakúpilo práva na sériu filmov o anjelskej markíze a uviedlo ich do kín. Diváci sa vtedy išli potrhať, len aby sa dostali k lístkom, pred pokladňami stávali dlhočízne rady.
Stála som aj ja zo sestrou.
Bratislava je veľké mesto tak sa tie kópie sťahovali z kina do kina, a my dve s nimi. Ani sa nedá spočítať koľko krát sme to videli.
Moje babky často spomínali na koniec šesťdesiatych rokov, keď zažívali podobnú hystériu - vtedy sa u nás Angelika premietala prvý krát a ja som im celý čas čo som Angeliku čítala, závidela.
Jediné čo som ja poznala, boli fotografie z filmu ktoré boli súčasťou starého slovenského vydania Angeliky. Pre mňa boli Merciérka a Hossein veľmi dlho iba ilustrácie z kníh. Neviem koho napadlo tie fotografie (čierno-biele) vložiť ,ale kto mal doma práve tú sériu bol v tom čase malý boh.
najradšej som mala tú fotografiu čo som pridala do prílohy, tam vyzerá Hossein skutočne ako tajomný gróf, naháňajúci tak trochu strach
nemal f tých filmoch robiť toľko tie psie oči, ako to nazvala Dauphine, to sa k Joffreyovi moc nehodí ale typovo bol inak skvelý
Tuto perličky z francúzskeho časopisu, podľa mňa sa Merciérka na úlohu hodila lepšie ako BB:
ODMIETNUTIE B.B.
Pôvodne chcel režisér Bernard Borderie do úlohy markízy "blonďavú, peknú a známu herečku". Rolu ponúkli vtedajšej hviezde Brigitte Bardot, ale tá ju odmietla: herečka nechcela počuť o kostýmových filmoch.
Michèle Mercierová to využila a vstúpila do tejto úlohy tak, ako sa vstupuje do náboženstva: "Od chvíle, keď som otvorila knihu Anne a Serge Golona, som vedela, že som to ja," napísala vo svojej biografii, ktorá vyšla v roku 2002.
HÁDKA S ROCHEFORTOM
Počas nakrúcania boli vzťahy medzi Michèle Mercierovou a Jeanom Rochefortom, ktorý hral Françoisa Desgreza, hrozné: "Michèle bola nekultúrna, neznesiteľná," spomína herec, ktorého úspech ságy vždy prekvapoval:
"Mal som dojem, že nakrúcam luxusný nezmysel... A napodiv sa z toho stal kultový film!"
Nuž skromná Michele veru nebola, vraj mala aj komplikovanú povahu, ale za to skutočne krásna a jedinečná. Bola proste v úlohe ženy ktorá je jedinečná uveriteľná. A to je práve ten problém, nájsť herečku ktorej by sme uverili že jej muži zobali z ruky. Samozrejme že také ženy v histórii existovali. Bývali milenkami kráľov či sultánov, v moderných časoch manželkami či milenkami významných mužov a takto spolu s nimi ovplyvňovali históriu a často aj politiku.
Ja som nedávno zhliadla film s Lanou Turner o Diane s Poitiers, a hoci je veľmi starý, moc sa mi páčil. Myslím že aj táto mimoriadna žena inšpirovala pani AG k vytvoreniu postavy Angeliky.
Kto by mal záujem tu sú obidva diely, ja som si ich stiahla.
https://www.dailymotion.com/search/Dian ... 56)/videos