mimi píše: * | 20 led 2023, 20:15 |
Chtěla bych si udělat přehled, jaké historické romány vydávala naše nakladatelství kolem roku 1956.
Dumas snad. Knihy, kde se píše o tématech, které uvedla paní Golon, byla i u nás tabu. Zde nebyl vliv církve, ale ideologie.
och, tak to už horím zvedavosťou čo vyskúmaš
ja som vyvalená aké úžasné knihy povydávali Češi z obdobia vlády Ľudovíta XIV - vidno že o Francúzske dejiny bol u vás vždy dobrý záujem - plus knihy v Češtine sa skvele predávajú aj na Slovensku
Dauphine mi napríklad zohnala
paměti Bussy-Rabutina, bratranca pani de Sevigne z roku 1930 !!! moc pikantná a zábavná kniha
ktorá odhaľuje čo to zo zákulisia dvora Ľudovíta XIV a za ktorú sa Bussy-Rabutin dostal do väzenia
ja som si dnes bola v centre Viedne v Univerzitnej knižnici pre tri Antikvariátové knihy týkajúce sa obdobia Ľudovíta XIV - najstaršia z nich je z roku 1936 písaná v Švabachu - ale keďže knihy v švabachu mali moje babky aj doma ke´d som sa učila ako dieťa čítať, nerobí mi problém si to tak čítať - oni doma vždy hovorili monarchisticky trojjazyčne, babka mala dokonca povinnú maturu z nemčiny, maďarštiny a slovenčiny - a v Bratislave v tom čase nemohol byť v meste ani poštárom nikto kto neovládal všetky tri jazyky
ja si myslím že aspoň na Slovensku bol v roku 1956 ešte celkom znateľný vplyv moralistov z cirkevných kruhov - podľa rozprávania starých rodičov
ideológia nastúpila až o niečo neskoršie - viem že knihy aj filmy Angelika sa dostali na INDEX - teda čiernu listinu až niekde okolo roku 1970 - babka na filmoch ešte bola v kine, a vravela že v tom čase boli všetky generácie zamilované do Joffreya - babky dcéry aj vnučky
od určitej doby mali potom ľudia tie Angeliky pre istotu v zadných radoch v knižnici