Moirra, ja o krotení koní neviem nič, pouč ma. A naozaj ma mrzí, že tá časť v knihe chýba. Z tohto je úplne jasné, že keď sa mu hodila okolo krku, už nemal žiadne pochybnosti o jej láske. V našich verziách to nie je také zrejmé, nedala mu najavo takto okato, že ho ľúbi a záleží jej na ňom. A že teda je ochotná stať sa jeho manželkou vo všetkých oblastiach. Vyznelo to tak, že on to intuitívne pochopil - a preto prevzal iniciatívu do svojich rúk slovami "Poď!". S tou doplnenou vetou to vyzerá naozaj tak, že za ním "prišla" tak, ako to predpovedal.
Presne tak. Inak by predsa Angelika neskoršie v knihe nepovedala
že ho obdivuje že vyhral takú stávku.
no ako som vravela doplnená veta je v integrále - avšak v starej originál nevyškrtanej verzii - najviac je toho v chorvátskej - je toho v tej scéne viacej ako jedna veta - viď chýbajúce pasáže z prvého dielu vo vlákne kníh
tuto to máme, iba na pripomenutie:
https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 366#p30366
inak diskutujeme tam o tom v celom vlákne pretože toto bol podľa mňa najvýznamnejší objav ktorý sme urobili v roku 2014 - myslím že som sa v knihách dívala na niečo iné a zrazu mi to udrelo do očí.
Asi to opäť musíme brať ako zámer AG: veď keby sa k tomu postavil s rozumom, ich dialóg v letohrádku mohol vyzerať úplne ináč, racionálne, niečo ako: "viem, že sa nepoznáme, dám vám čas, aby ste si zvykli" a pod. Ale to by nemalo potom ten náboj a Angelika by nemala taký veľký záujem brániť sa: vždy, keď sa už chcela poddať, si spomenula na jeho pohŕdavé slová a ešte väčšmi sa zaťala
pre mňa je udivujúce že Joffrey sa nesnažil Angeliku vidieť čo len na chvíľu, aspoň nejak z diaľky, zariadiť sa to vždy dalo. Aj keď uznávam že v tom čase bolo bežné že sa manželia niekedy videli prvý krát až rovno na svadbe. Avšak muž v jeho postavení? Spoliehal sa tak na Molinesove tvrdenie že je krásna a múdra ? Veď určite predpokladal že zo zákonitou manželkou bude jednoho dňa plodiť potomkov.
nuž čo keby sme sa spýtali Joffreya de Peyrac? myslím že najlepším prídavkom v celej integrále Toulouska Svadba je časť kedy vysvetľuje Angelike svoje pocity keď ju prvý krát videl
mimi píše: * | 09 led 2024, 20:01 |
Já myslím, že Joffrey ve svůj svatební den ztratil půdu pod nohama. Když ji prvně uviděl, tak se zamiloval. Bylo to v jeho případě vlastně poprvé. Měl za sebou spoustu milostných vítězství. Najednou uviděl mladou a nevinnou dívku, která bude za chvíli jeho žena. To, že se ho bojí a odpuzuje ji, to určitě poznal. On byl podle mě v pasti emocí, které dosud nepoznal.
To její odmítání na terase ho prostě pěkně vytočilo.Tak jednal cynicky a snažil se tím chlubením zamaskovat, jak moc ho to mrzelo. Zároveň to podle mě byla i trochu provokace.
BINGO! nájdem to na ktorej strane to v integrále je keď jej to vysvetľuje ako sa cítil: Takže v knihe Strana 226 a v PDF 109
a napokon máme to aj tuto:
https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 291#p31291
mimi píše: * | 09 led 2024, 20:01 |
Potom se jako stáhnul a choval s určitým odstupem. Zároveň ji ale pozoroval a pomalu postupoval k cíli.
presne tak! ale najskôr sa jej dvoril, speival v letohrádku, neustále ju zahrňal darmi .... a odrazu s tým prestal
TAK PRESNE SA KROTIA DIVÉ , NEZVLÁDATELNÉ KONE !
takže v skratke: krotiteľ najskôr nezvládateľného koňa rozmaznáva, venuje sa mu, lichotí mu, prečíta mu každé prianie z očí
väčšinu divokých koňov toto však nijako extra neohúri, skôr to prímajú ako samozrejmosť a nenechajú sa aj tak osedlať
po určitej dobe, ke´d si kôň na rozmaznávanie krotiteľom zvykol, si ho tento prestane všímať - väčšinu svojej pozornosti zato venuje ostatným koňom, často tak aby to ten nezvládnutelný kôň videl. Tomu začne krotiteľova pozornosť chýbať....
---------------------------------------------------------
to sú tie momenty kedy Angelika začína uvažovať: že jej nevenuje viac pozornosti ako ostatným dámam
V následujících měsících si musela všimnout, že Joffrey de Peyrac nevěnuje víc pozornosti a poklon jiným ženám než jí samotné. Byl spontánně, vesele a vynalézavě galantní a dámy ho očividně rády vyhledávaly.
alebo keď pomaly ale iste dáva najavo že jej chýba keď ho dlhšiu dobu nevidí:
Zavřete se teď do laboratoře nebo navštívíte paláce vznešených toulouských dam a budete jim radit při jejich básnění.“
„Chyběl bych vám, madame?“
v Integrále pribudla samozrejme časť kde odíde Joffrey do Paríža a zapíše si pri svojom návrate bod, keď je očividné ako sa Angelika teší z jeho návratu.
Aj ja si myslím že Joffrey dobre vedel že si tak trochu strelil vlastný gól keď vo svadobnej noci uzavrel s ňou takú šialenú stávku, ale očividne ho jej odpor príliš zraňoval pretože jeho reakcia je zasa skoro rovnaká keď vidí hrôzu v jej očiach pri scéne z náhrdelníkom. Strana 61 - PDF strana 27
https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 731#p32731
a úplne najlepšie je keď si Angelika počas školy lásky hovorí:
na čo ešte čaká ? haha
metóda krotiteľa koňov sa teda neminula s účinkom
či už to Joffrey robil podvedome alebo celkom vedome
(nuž všetko jej istotne vo svojej spovedi v integrále neprezradil) a ja iba pripomínam že Angelika sama v knihách častejšie prízvukuje že Joffrey de Peyrac nikdy nič neprenecháva náhode... takže milé dámy spravte si z toho vlastný uzáver
PS: podľa mňa Borderie tie scény vôbec tak zle nesfilmoval, teda vrámci svojich možností a štýlu doby v ktorej natáčal