Mne len pripadalo praktickejšie, aby sa vzali v prítomnosti "pána tých miest", teda grófa de Peyrac. Neviem prečo, ale pripadá mi to také legitímnejšie - ako keď bol na lodi on jediným pánom. Nestačilo by, keby sa na lodi Angelika a Berne vzali cirkevne a požehnal by im pastor Beaucaire, musel to potvrdiť aj kapitán (niečo v duchu "To potvrdenie vystaví!", zvolal divo Berne.

). A nielen po tejto stránke, ale celkovo s bývaním, a mohla sa Abigail hneď starať o deti, mať vlastnú domácnosť, zasadiť si, čo sa ešte dalo a pod. Jej skoré tehotenstvo naznačuje, že svadba bola naozaj na jeseň. Isteže, nie je práve dôstojné byť "rebound girl", teda dievčaťom, s ktorým muž zabudne na bývalú lásku, vlastne takou "náhradou", ale zoberúc do úvahy všetky fakty a okolnosti osídľovania Gouldsbora, city boli asi až na druhom mieste.
To co píšeš, dává určitě smysl. Já si jen nějak nedovedu představit, že by se Joffrey aktivně účastnil jejich svatby poté, co se v mezi nimi odehrálo na lodi. Sice uzavřeli mír, ale rány na obou stranách byly jistě ještě čerstvé. Možná jim jen diskrétně podepsal dokumenty potvrzující pravost sňatku ale samotný obřad se odehrál v hugenotském kruhu až po odjezdu karavany.
Nejlepší bylo, jak Berne na lodi říkal, že mu bylo Rescatorem řečeno, že nebude nic namítat ohledně jeho sňatku s paní Angelikou.

Ten Joffrey se někdy opravdu nekrotil.

A pak mu do očí řekl, že sice má o paní Angeliku zájem, ale rozhodně nemá v úmyslu požádat ji o ruku.
no každá sme si zapamätali neičo iné, ja som si zapam§tala že sa berne rozčúlill keď mu Angelika v podstate Agibail ponúkla ako rýchlu náhradu za seba. Ale presta len šiel za Abigail.
No podľa mňa sa práve kvôli tomu že ich dieťa sa narodilo už ďalšie leto, museli sa vziať hodne rýchlo. Povedala by som že tesne po odchode karavany. Možno bolo aj dobré že Berne nemal Angeliku na očiach.
Ono v knihe sa síce píše iba že bol sviatok panenky Márie ale keďže 7 diely končil červnom a v 8 už bol predtým červenec - najbližší sviatok ktorý sa tak dá nazvať je teda 15. 8. Nanebevzetí Panny Marie. Opravte ma ak sa mýlim.
Aha, tak super, takže museli počít někdy v prosinci.
Však já si taky nemyslím, že s tou svatbou nějak extra otáleli. Jen by mi nepřišlo, z úcty k Abigail, vkusné, kdyby měli veselku v podstatě ihned co mu "utekla" Angelika. Ale věřím, že si to ještě ten den, co se po ní Berne ptal, vyříkali.
Samozřejmě byli v extrémních přespolních podmínkách - skoro bez ničeho v nové zemi bez úřadů atd. takže ta rozhodnutí mohla být rychlejší a neformálnější než kdyby měli pořádné ohlášky jako ve Francii. Nebylo moc na co čekat.
Fikci mám samozřejmě rozepsanou, jenže píšu jak hlemýžď a teď mám navíc hlavou trochu někde jinde... Takže to asi hned tak nebude.
Penelopo, řekla bych že obrázek č. 1 docela odpovídá (u druhého si nějak Berna neumím představit s delšími vlasy). Jen o té knize nejsem přesvědčená. Knihy zřejmě neměli, snad jedině bibli, jedině že by Joffrey nějakou knihu Abigail dal, což mi ale nepřipadá pravděpodobné...