Avsak u Champlainovej pevnosti sa nemohlo jednat o pevnost v Saint Croix, pretoze je prilis daleko od Francuzkej zatoky a v knihe sa pise ze Champlainov tabor sa nachadzal asi hodinu chodze od Peyracovej usadlosti Gouldsboro.
Champlainova výprava a indiánské město Norumbega
Ještě se chci vrátit k Champlainově příběhu a doplnit, věci, které se tu už nakously, když si to teď sama hledám...
Dnes 2.9.1604 vyrazila Champlainova loď z
pevnosti Saint Croix, což bylo na ostrůvku na řece Sv. Kříže. Zde byla jejich hlavní základna, Champlainovi velel pan de Monts, o kterém je zmínka v 8. díle, když Joffrey leze na Mount Cadillac. Jejich loď byla poměrně malá (typ "patache" což je něco jako bárka nebo škuner), měli 12 námořníků a 2 domorodce, kteří pro ně pracovali jako průvodci.
Výprava měla za úkol zmapovat Akádii a zejména řeku Penobscot, které se také říkalo Norumbega.
Norumbega bylo také bájné indiánské město, o kterém se ještě v Champlainově době věřilo, že je skutečné a třeba na mapách z 16. století se regulérně objevovalo. Champlain tedy ideálně měl objevit i tohle město.
Jinak Joffrey se o Norumbegu několikrát zmiňuje. Možná když přemýšlel o svých průzkumech do vnitrozemí, nechal se občas unést fantaziemi, jaké by to bylo to město objevit. Představuju si ho v té jeho věži nad oceánem, kam občas odcházel, aby si všechno promyslel, jak sní o Angelice a nalezení Norumbegy.
"Další zázrak z pokladu Inků. Občas si kladu otázku, zda pověst o Novumbagu přece jen nebyla pravdivá. Velké indiánské město s křištálovými věžičkami, zdi pokryté zlatem a vykládané drahokamy..."
Půjdeme kupředu, budeme muset čelit mnoha nebezpečím, ale budeme se vždycky milovat, že, madame? A možná dojedeme až do Novumbegy. Je to obrovské indiánské město s věžemi z křištálu, se zdmi zdobenými zlatými listy a drahokamy. Už nám jde vstříc. Zlaté listy a duhový opar nás už vítají. Žít v téhle zemi je jako žít v srdci diamantu, jehož plošky při sebemenším světle zajiskří. To jsou naše pozemky a naše paláce, má královno..."
Takže mě potěšilo, jak to všechno do sebe pěkně zapadá.
Zpět k Champlainově výpravě: propluli několik ostrovů a 5.9. dorazili k Mont Desertu, kde si udělali díru do kýlu lodi, v protože si nevšimli podvodní skály, která byla při přílivu schovaná. To se stalo u
Otter Cliff, udajně tam viděli stoupající kouř z tábora Indiánů, což je právě k tomu místu přilákalo.
Ta loď se nepotopila, jak jsem pochopila ze zdrojů, nebylo to zřejmě žádné velké ztroskotání (nenašla jsem, že by se někdo utopil atd.), prostě jen potřebovali opravit poničenou loď.
Vylodili se teda na Mont Desertu a setkali se tam s místními Indiány, což byl kmen Abenakisů, kteří se jmenovali Pemetikové, kteří tam lovili bobří kožešiny. Ti souhlasili, že je vezmou do vnitrozemí a Champlain se dostal právě až k Penobscotu, objevili ještě další ostrovy a porotože se jim tenčily zásoby, vrátili se na zimu do pevnosti Saint-Croix. V jiných zdrojích bylo, že strávili zimu právě na Mont Desertu, ale v Champlainových poznámkách je, že se vrátili.
Následující léto roku 1605 se na Mont Desert vrátili i s panem de Monts, o čemž je právě zmínka v 8. díle Angeliky.
U úpatí Pouštní hory (pozn. myšlen ostrov Mont Desert) je ve stínu studánka, v níž je průzračná voda se zemitou příchutí. Tady se zastavil pan Pierre du Guast de Monts, když sem přišel v roce 1604 (pozn. podle Champlainových poznámek to bylo až v roce 1605) a založil první evropskou osadu v severní Americe. Byl to bohatý hugenotský šlechtic, jehož jeho přítel Jindřich IV. Francouzský jmenoval vicekrálem na atlantském pobřeží Nového světa. Doprovázeli ho geograf Samuel Champlain a také básník Lescarbot, který opěval "sladké vody Akádie".
Z první osady zbyl pouze ztrouchnivělý kříž, napůl zhroucený, který sem vetknul otec Biard, jezuita, a ošumělá kaplička se stříbrným zvonem, který rozeznívá vítr nebo ho občas rozhoupají zvědavé divošské děti z kmene Cadillaků.
Zdroje se různí, já vycházela z poznámek Champlaina, to ztroskotání začíná na str. 44.:
https://archive.org/details/voyagesofsa ... 4/mode/2up
další verze ztroskotání:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Des ... morison-10
The story of Mount Desert Island, Maine by Morison, Samuel Eliot, 1887-1976
A pak samozřejmě zdoje ze stránky, kterou našla Moirra:
https://acadiamagic.com/mount-desert-island.html
https://acadiamagic.com/otter-cliff.html
Je i spousta dalších zdrojů, kdyby někdo měl zájem, mohu přeposlat, nechci to tady jimi úplně zaneřádit.
Já to hledala spíš proto, že jsem chtěla najít, jestli jsou nějaké detailnější zmínky o Champlainově táboře na Mont Desertu, ale nenašla jsem o tom vlastně nic. Žádné přesné místo na Mont Desertu, jediné info je to místo u kterého ztroskotali - Otter Cliff, ale dál nic. Ani že by se tam nějak déle zdrželi a vybudovali si tábor. Spíš zdroje uváděly, že dál pokračovali v expedici a následně se vrátili do toho Saint-Croix.
Kdybyste měli někdo info jestli byl nějaký tábor i na tom Mont Desert (jeho popis nebo přesné místo), tak budu ráda za sdílení, ale přijde mi, že jestli tam něco takového bylo, tak to bylo dost nevýznamné a že AG si ten tábor vytvořila fikční pro účely svého příběhu.
Bájné město Norumbega na mapě z roku 1570