dívam sa do toho ibae to s tými velikonocemi som nenašla
To bude tím, že ten soubor, co je ke stažení na uvedeném odkazu, ty moje dodatky vůbec neobsahuje...
(Svůj soubor Ti pošlu do e-mailu.)
CITÁTY:
Na jaře zbyla jediná nepokořená bašta. (...) Kruté jaro! Zima trvala dál a ještě na konci března odmítala promrzlá země jakoukoliv úlevu.
Vrátný zavrtěl hlavou. Začíná velikonoční týden. Klášter je uzavřen. (...) Uplynuly sotva dva týdny, kdy právě tudy klopýtala sněhem, zadýchávala se ostrým chladem a cítila v celém těle účinky ledové zimy. (s. 196)
POZNÁMKA:
Výpočtově podle věku Honoriny bych brala, že se pohybujeme v roce 1674. Tehdy ale Velikonoce připadly na 25. březen, což by znamenalo, že pokud při Velikonocích Angelika opouštěla klášter, v němž byla cca 2 týdny, dorazila by do Nieulu na začátku března. A to se tluče s citátem, že ještě na konci března byla zima. Roku 1675 Velikonoce vycházely na 14. dubna, což by už sedělo líp, ale hapruje nám tam věk Honoriny a taky pochybuji, že by povstání trvalo tak dlouho...
https://kalendar.beda.cz/kalendarni-dat ... century=17
V 5 diely prežíva Angelika úžasnú transformáciu, začne žiť v nenávisti a vráti sa k láske, naučí sa milovať svoju nenávidenú dcéru, je to podľa mňa nádherný diel - i keď trochu ponurý, úžasná scéna kde Desgrez zasa raz riskuje všetko aby Angelike pomohol a vyzná jej lásku ....
....
Souhlasím, že scény s Desgrezem
jsou skvělé
, ale pro mne jsou nejsilnějšími pasážemi knihy rozhovory s opatem Janem v klášteře.
Jak jsem psala v předchozím příspěvku, tenhle díl vnímám jako složený z několika samostatných celků:
1. Angelika je "uvězněná" v Plessis, tísnívá atmosféra graduje, dochází ke krvavé noci a následně vzbouření celé provincie
2. Angelika se ukrývá v klášteře, dochází k jakémusi intermezzu, tahle část má velikou duchovní hloubku - hrdinka je zdánlivě na místě, uzavřená v klášteře, v takovém jakémsi bezčasí, ale prodělává složitou duševní proměnu a začíná se uzdravovat a zahazovat své temné já
3. Život v La Rochelle - tohle je úplně jiná Angelika než jakou známe. Anonymita ve spojení s hugenotským prostředím, které samo o sobě vybízí k zvolnění, zklidnění a sebeovládání, jsou pro ni důležité, aby znovu našla sebe sama a duševně se obrodila. Přesto ale nejde o nějakou stagnaci, vykreslení měšťanského prostředí a náboženského konfliktu jsou samy o sobě neuvěřitelným čtenářským zážitkem. Seznamujeme se s novými postavami, které jsou samy o sobě zajímavé, Angelika funguje v úplně jiných podmínkách... možná proto, že tento díl již zfilmovaný nebyl, na mě tolik působí, protože si do něj mohu promítat něco ze sebe...
4. Dramatický závěr, útěk, záchrana Rescatorem a úplný závěr knihy, kdy už je Gouldsboro mimo nebezpečí a pluje na vlnách oceánu... To už dává tušit novým začátkům, takže člověk prostě musí sáhnout po pokračování
.